BOLNA IZOLACIJA

[VIDEO] Lockdown bi mogao imati loše fizičke i mentalne posljedice na nas

20.01.2021 u 23:02

Bionic
Reading

Nema sumnje da čovječanstvo teško podnosi pandemiju, a jedna od njenih najgorih posljedica je manjak izlaženja iz kuće

Ljudi su društvena bića i teško podnose samoću. Stoga nije iznenađujuće da je lockdown mnogima teško pao.

No, posljedice izolacije u vlastitom domu nisu samo mentalne, već mogu biti i fizičke. Pandemija dovodi naše loše navike na površinu i negativno utječe na životni stil i prehranu.

Tijekom lockdowna raste rizik pretilosti, kao i sklonost alkoholu i cigaretama. Usamljenost ima podjednako loše posljedice na naš organizam kao ti poroci.

Tijekom lockdowna rastu stres i depresija. Smrti od predoziranja u SAD skočile su za oko 18 posto nakon početka lockdowna.

Naravno, lockdown nije kriv za sve. Stalna briga za voljene zbog koronavirusa koja stvara kronični stres također igra ulogu.

Nedovoljna fizička aktivnost ugrožava nam imunološki sustav i slabi nam kondiciju. Zbog manjka izlaženja iz kuće opada nam razina vitamina D u tijelu.

Samo dva tjedna izležavanja slabi mišiće i narušava zdravlje srca. Nedostatak kretanja loše utječe i na kvalitetu sna i pamćenje.

Stručnjaci savjetuju da se svaki dan barem nakratko prošećemo jer će nam to poništiti niz negativnih posljedica života u izolaciji. Naravno, svejedno valja poštovati epidemiološke mjere – nosite masku, perite ruke i održavajte pristojnu udaljenost od drugih ljudi.