ČESTA POJAVA

[VIDEO] Kako pobijediti strah ili nelagodu od letenja zrakoplovom

18.02.2020 u 20:54

Bionic
Reading

Let zrakoplovom, pokazuju statistike, izaziva nelagodu ili strah kod 64 posto žena i 36 posto muškaraca. Ako se s ovim problemom suočavate i sami, postoje načini da pobijedite svoj strah

Možda niste znali, ali u suradnji sa Zračnom lukom Franjo Tuđman u Zagrebu se organiziraju tečajevi oslobađanja straha od letenja, koji uz cjelodnevno predavanja i vježbe uključuju privatni let putničkim 'Jet' zrakoplovom.

Tečaj je namijenjen svim ljudima koji osjećaju od blage nelagode do izrazito jakog straha, a ukoliko vaša nelagoda ili strah nisu jako izraženi, možda vam može pomoći i ovih nekoliko praktičnih savjeta objavljenih u Business Insideru.

Dođite ranije u zračnu luku

Za izbjegavanje i smanjenje tjeskobe na putovanjima, navodi Međunarodno udruženje za medicinsku pomoć putnicima (IAMAT), ključno je unaprijed isplanirati putovanje.

Ako se osjećate zabrinuto zbog leta, uzmite si više vremena za prijavu, sigurnosnu provjeru i odlaska na izlaz za svoj let. Često tjeskobu izaziva strah od propuštanja leta pa radije isplanirajte s pola sata čekanja nego da ste u strahu.

Ručnu prtljagu pakirajte imajući na umu sigurnosne mjere

Mnogim ljudima nelagodu izaziva prolazak kroz sigurnosnu provjeru iako ništa ne skrivaju. Ako unaprijed predvidite što bi moglo biti problematično, poput elektroničkih uređaja ili tekućina, i spakirate to u lakše dostupne dijelove svoje ručne prtljage, postupak provjere teći će brže i uz manje stresa. Možda to nije najuučinkovitiji način pakiranja prtljage, ali će vam olakšati prolazak kroz sigurnosnu provjeru, nakon koje uvijek možete prepakirati prtljagu.

Pijte samo vodu

U zrakoplovnim kabinama je zrak suh, pa izbjegavajte pića s kofeinom i alkoholom koji vas mogu dehidrirati i pojačati vam time tjeskobu.

Planirajte nešto što će vam obuzeti pažnji tijekom leta

Ako ćete zbog udaljenosti odredišne destinacije u zrakoplovu boraviti više sati, isplanirajte raspored za cijeli let i pri tom vodite računa da to bude nešto što će vam skratiti vrijeme. Ljudi televiziju podsvjesno povezuju s domom i sigurnošću pa je gledanje omiljene serije idealan način da odagnate misli, opustite se, a možda i odrijemate tijekom leta.

Obratite pažnju na prezentaciju o sigurnosti

Čak i ako zrakoplovom ne letite prvi put, vrlo korisno je pažljivo pratiti demonstraciju o sigurnosti leta svaki put. Podsjećanje na postojanje plana za hitne slučajeve i upućenost u taj plan može pomoći kod borbe s tjeskobom, pa nema razloga glumiti smirenost i nezainteresiranost za demonstraciju.

Pokušajte meditirati

Istraživanja Sveučilišta Carnegie Mellon pokazala su da meditacija smanjuje razinu određene tvari u krvi koju se povezuje sa stresom. U ovome vam mogu pomoći i aplikacije koje su dostupne za pametne telefone.

Razmišljajte o svom odredištu i što ćete tamo raditi

Bilo da ste krenuli na avanturističko putovanje, opuštajući odmor, poslovno putovanje ili se vraćate kući, vizualizacijom sebe na odredištu svog putovanja možete si pomoći u borbi protiv stresa.

Osigurajte si dosta glazbe koja vas opušta

Glazba ima opuštajuće djelovanje na ljude pa u slučaju da vas ništa ne oslobađa tjeskobe tijekom putovanja zrakoplovom, osigurajte si dovoljno opuštajuće glazbe.