#dobrepriče

[VIDEO/FOTO] Upoznajte Zagrepčanku Anu Međimorec, kreativnu mamu četvero djece. Osmislila je genijalnu igračku, koju obožavaju djeca, a sve se više za nju zanimaju i starije osobe

17.07.2021 u 21:04

Bionic
Reading

Djeca se danas vrlo brzo upoznaju s računalima, pametnim telefonima i tabletima, što dakako, osim roditelja, brine pedijatre i psihologe, zabrinute zbog mogućih negativnih posljedica pretjeranog korištenja tih uređaja. No Ana Međimorec, diplomirana fizioterapeutkinja i majka četvero djece, zaslužna je za TheMiuBook, edukativnu knjižicu koja klincima može biti odlična zanimacija

Kreativna hrvatska poduzetnica Ana Međimorec na ideju za edukativnu knjižicu TheMiuBook došla je tijekom igre s djecom. Tražila je, kaže, igračku koja će zaokupiti njihovu pozornost te potaknuti maštu i kreativnost. Javila se misao o praznim stranicama koje sami ispunjavaju, a u sve su uključeni i magnetići.

Izvor: tportal.hr / Autor: Danijela Ana Morić/Matej Grgić

'Uvidjela sam da ako se uključim, uz malo maštovitosti, ista knjiga može postati edukativan materijal, a zamijenila bi mnoge listiće i papire koje oni vole ispunjavati, pa je tako i ekološka. Sve je započelo prije tri godine. Kontaktirala sam s tiskarom i dizajnericom i priča je počela. Nakon prvih gotovih primjeraka i pozitivnih reakcija prijatelja i njihove djece, ali i stručnih ljudi, znala sam da ovaj proizvod moram ponuditi i drugima', kaže nam na početku ova kreativna mama.

TheMiuBook sastoji se od tri zelene i tri bijele preklopne magnetizirane stranice. Po njima se crta, piše i briše kredama i flomasterom, a osim magneta različitih oblika, tu su slova, brojke, životinje, voće, povrće, boje, sve do svemira, planeta i zvijezda.

Pitamo je - je li sve oko knjižice realizirala sama ili je imala nečiju pomoć i kako je našla vremena za to.

'S četvero djece sve je puno veći izazov, ali ja volim izazove. Ključ je u dobroj organizaciji i fokusu na stvari koje me vesele. Imam potporu supruga i dobar tim s kojim surađujem, a čine ga tiskara, dizajnerica, pedagozi, odgajatelji. Ali u svakom trenutku volim imati potpunu kontrolu nad procesom izrade pa u svemu aktivno sudjelujem. Volim da je sve napravljeno na najbolji mogući način', ističe.

Kako je riječ o nečem dosad neviđenom kod nas, zanimalo nas je li se nadala pozitivnim reakcijama.

'Proizvod je zanimljiv jer ne postoji ništa slično na tržištu. Knjiga nije bila stvorena za prodaju pa nisam ni imala neka očekivanja. Prve pozitivne reakcije moje i djece prijatelja ugodno su me iznenadile i potaknule na ideju da proizvod plasiram na tržište', priznaje nam i govori kome je TheMiuBook namijenjen kad je riječ o uzrastima. Ova igračka raste s djetetom, prati njegove interese, razvija kreativnost i maštu, a dijete uči nove pojmove kroz zabavnu igru.

'Naša preporuka je da se s knjigom i onim što ona nudi krene od treće godine, a gornje granice nema. Prema dosadašnjem iskustvu, njen pun potencijal koriste djeca do trećeg, četvrtog razreda osnovne škole, a i ona starija znaju se zaigrati. TheMiuBook sada je gotov proizvod: knjiga, magneti, krede i flomaster dolaze u kutiji. Dizajn je šaren i veseo. Svaki kupac sam osmišljava svoj paket ili može izabrati između četiri gotova. Bira boju korica, jednu ili više tema magneta i tako ga prilagođava djetetovim interesima. Trenutno je dostupno 11 tema magneta, a taj će se popis nastaviti širiti', objasnila je.

TheMiuBook može se kupiti online, preko stranice themiubook.com, i dolazi u više pakiranja.

Kad smo je pitali igraju li se njezina djeca tom knjigom, kaže - naravno, jer zbog njih je i napravljena.

'Sastavni je dio naše svakodnevice, ali i putovanja, jer su ona s njom puno zabavnija', poručuje. Drugima koji bi željeli krenuti njezinim stopama i napraviti nešto slično Ana savjetuje: 'Mislim da ne postoji univerzalni savjet, ali svaka dobra ideja ostaje samo ideja ako ne zasučete rukave i ne krenete u ostvarivanje svojih snova.' Kad je riječ o planovima, otkriva da i dalje rade na novim temama magneta jer žele pružiti djeci još zanimljivih tema za igru i učenje.

'Pratimo potrebe naših kupaca, pa nas je pozitivno iznenadio interes i starije populacije, kojoj je to jedan od oblika zabave i vježbanja memorije. Sada razmišljamo i u tom smjeru. Što se tiče same prodaje, želimo se pozicionirati na hrvatskom tržištu, ali razmišljamo i o širenju jer su sve češći upiti iz inozemstva. Posla i ideja je puno i to me jako veseli', naglašava i objašnjava što još možemo učiniti da djeca rado i s veseljem ostave gadgete po strani.

  • +9
Ana Međimorec Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

'Odrasli su uzor djeci i uvelike i nesvjesno utječu na njihovo ponašanje. Zato i sami trebamo povremeno uzeti pauzu od gadgeta i provesti vrijeme s djecom i biti im posvećeni: prošetati, razgovarati, smijati se, družiti se, pojesti sladoled, posjetiti muzej, pročitati knjigu… djeca uzimaju i uče ono što im sami ponudimo', smatra.

Njoj su u najranijim danima bile omiljene knjige o Koku, Pipi Dugoj Čarapi, ali i one Agathe Christie. Igrala se lovice, uz gumi-gumi i društvene igre, ali i barbikama i Lego kockama, koje obožavaju i njezina djeca.

Opisala nam je kako je biti mama puno mališana.

'Predivno i izazovno u isto vrijeme. Kod nas nikada nije dosadno. To je svijet za sebe u kojem volim provoditi najviše vremena. Ima trenutaka u kojima je sve idealno, kaotičnih trenutaka, planova, improvizacije i spontanosti. Ali na kraju svakoga dana neizmjerno sam sretna i zahvalna', pohvalila se Ana.

To što je fizioterapeutkinja, kaže, njezina je prva ljubav.

'Rad s ljudima kojima treba pomoć je izazov, ali me i ispunjava zahvalnošću. Radim u Klinici za psihijatriju Vrapče. Trenutno sam na rodiljnom dopustu i veselim se povratku na posao i kolegama', rekla je na kraju.