odlična ideja

Uživat ćete u svakom zalogaju: Kada jednom probate pizza focacciu, pripremat ćete je stalno

15.01.2022 u 19:18

Bionic
Reading

Ukusno tijesto focaccie jedno je od onih jela koje je doista teško prestati jesti, a ovoj 'pizza' verziji s dodatkom mladog luka i pasirane rajčice uživat ćete svim osjetilima

Focaccia se smatra 'ranim protipom pizze', a njezin okus obožavan je već stoljećima. Naime, čak postoje podaci kako su ovaj specijalitet za koji su potrebni doista osnovni sastojci pripremali Estruščani i stari Grci. Stoga ne iznenađuje kako je tijekom svih tih godina doživjela brojne verzije. . Obično je slana, ali može biti i slatka. Preljevi se kreću od kadulje do ružmarina, od češnjaka do luka, od rajčice do grožđa. U ovoj varijanti focaccia je pripremljena po uzoru n pizzu, no bez sira. A kada probate prvi zalogaj, na sir više nećete ni pomisliti.

Potrebni sastojci:

  • 240 ml mlake vode
  • 7 g suhog kvasca
  • 300 g brašna za kruh, plus još 40 g za miješanje tijesta
  • 7 g soli, plus još malo za posipanje po vrhu
  • 10 ml maslinovog ulja, plus još 15 ml te još 2,5 ml
  • 150 g nasjeckanog mladog mladog luka (zeleni dio), podijeljeno na 65 g i 85 g
  • 240 ml pasirane rajčice

Priprema:

Dodajte vodu u veliku zdjelu, zatim dodajte kvasac i lagano promiješajte. Pustite da odstoji 5 minuta, dok se na vrhu vode ne počnu pojavljivati mali mjehurići. Dodajte brašno, sol i maslinovo ulje te dobro miješajte drvenom kuhačom dok ne nastane ispucalo, vlažno tijesto.

Površinu na kojoj ćete mijesiti tijesto lagano pospite s 40 g brašna izlijte tijesto na pobrašnjenu površinu. Mijesite 5 minuta, dok tijesto ne postane glatko, homogeno i ljepljivo.

Napomena: Tijesto možete izraditi u u samostojećem mikseru s nastavkom za tijesto: dignite kvasac u posudi miksere, dodajte brašno, sol i ulje, a zatim miješajte nastavkom za tijesto 3 do 4 minute. Obavezno postupno za vrijeme miješanja uspite još otprilike 40 g brašna kako biste dobili istu teksturu tijesta.

Dodajte 15 ml maslinovog ulja u čistu zdjelu i okrenite je u svim smjerovima kako bi se ulje razmazalo po svim stranicama. Od tijesta oblikujte meku kuglu i premjestite je u nauljenu zdjelu, a zatim je lagano okrenite tako da obje strane budu prekrivene uljem. Pokrijte posudu plastičnom folijom i ostavite je na sobnoj temperaturi 60 do 90 minuta, dok se otprilike ne udvostruči.

Dodajte 2,5 ml maslinovog ulja na dno kalupa za torte veličine 22x33 cm. Tijesto prebacite u kalup i lagano ga razvucite do rubova. Tijesto bi teksturom trebalo podsjećati na žvakaću gumu. Po vrhu pospite 65 g mladog luka i prstohvat soli. Povrh zelenog luka prstima premažite pasiranu rajčicu, izbjegavajući rubove na kojima se tijesto spaja s limom za pečenje (umak će tu izgorjeti). Lagano poklopite i ostavite da se tijesto diže u limu za pečenje 30 minuta, dok se ne napuhne.

U međuvremenu, zagrijte pećnicu na 250 stupnjeva. Nakon što se tijesto napuhne, vrijeme je za najzabavniji dio izrade focaccie: probosti je vrhovima prstiju kako biste napravili rupice. Učinite to, a zatim pecite 20 do 25 minuta, dok rubovi bez umaka ne poprime boju tosta, a mjehurići nalik onima na pizzi ne dobiju tamnosmeđu nijansu u sredini.

Izvadite iz pećnice i pospite preostalim zelenim lukom, malo maslinovog ulja i još soli po ukusu. Dobar tek!