odlična ideja

Uz pomoć ovog trika sa soli svaka rajčica će imati bolji okus

19.08.2022 u 10:22

Bionic
Reading

Sočne i osvježavajuće, rajčice su neizostavna ljetna namirnica. No, ako ne volite vodenaste rajčice, jedan jednostavan sastojak koji sigurno uvijek imate u smočnici može napraviti veliku razliku. Pri tome sam postupak je vrlo jednostavan

Savršena kriška rajčice trebala bi biti duboko crvena, čvrsta i sočna. Nažalost, vrlo često se događa da prilikom rezanja otkrivamo ne baš privlačne kriške - vodenaste, sluzave i pune sjemenki. No, jeste li znali da postoji jednostavan trik koji može lošu rajčicu pretvoriti u mnogo bolju? A ključ ovog trika krije se u vašoj smočnici.

Bilo da režete rajčice za hamburgere, salatu ili sendviče, s pripremom krenite 10-15 minuta prije obroka tako što ćete rajčice lagano posoliti. Naime, sol čini mnogo više od toga da rajčicama daje bolji okus. Osim toga, sol zapravo izvlači neželjenu tekućinu i stvara gušće i čvršće kriške.

Kao što je objasnio J. Kenji Lopez-Alt iz Serious Eats, 'soljenje izvlači tekućinu iz rajčice kroz proces osmoze – odnosno tendenciju tekućine (soka od rajčice) da migrira preko membrane (stanične stjenke rajčice) iz područje niske koncentracije otopljene tvari (unutar stanica) u područje visoke koncentracije otopljene tvari (izvan stanica).' A kada uklonite višak vode iz rajčice, tada se okus koncentrira što ga čini snažnijim i izraženijim, piše Huffington Post.

Recept za ukusnije rajčice:

Narežite rajčice nazubljenim nožem.

Položite ih ravno na papirnate ručnike ili na metalnu rešetku za hlađenje iznad pladnja za pečenje (ovo drugo je ekološki prihvatljivija opcija, a također ćete moći skupiti sav sok od rajčice ako ga kasnije želite upotrijebiti).

Vrh svake kriške lagano pospite prstohvatom soli. Preporučujemo košer sol – lakše ju je zgnječiti prstima nego finu kuhinjsku sol, a finija je od obične morske soli, koja može dodati neželjeno krckanje pod zubima.

Ostavite rajčice da odstoje 7-8 minuta. Trebali biste vidjeti zrnca tekućine koja se dižu na površinu, a zatim možete potapkati vrhove papirnatim ručnikom što će također biti dobar način uklanjanja viška soli.

Okrenite kriške rajčice i ponovite cijeli postupak na suprotnoj strani, ponovno tapkajući nakon dodatnih 7-8 minuta.

Ako ste rajčice izrezali na kriške za salatu (za razliku od okruglih kriški), možete isprobati alternativnu metodu: stavite kriške u cjedilo, lagano ih posolite, ostavite da odstoje 15-20 minuta, a zatim ih protresite da iscijedite višak tekućine.