svi ih radimo

Uštedite vrijeme provedeno u kuhinji i izbjegnite najčešće greške prilikom punjenja perilice za suđe

04.03.2023 u 20:21

Bionic
Reading

Perilice za suđe značajno nam olakšavaju život, a stručnjaci donose nekoliko savjeta kako ispraviti greške koje gotovo svi radimo i tako dodatno uštedjeti vrijeme provedeno u čišćenju i pospremanju kuhinje

Perilica suđa jedan je od najomiljenijih uređaja jer štedi veliku količinu vremena koju bismo inače potrošili na dugotrajno ručno pranje posuda i pribora za jelo.

Stručnjaci tvrde da nam može biti još više od pomoći ako prestanemo raditi nekoliko uobičajenih grešaka kojima si otežavamo život i tako poboljšati njen rad, a sebe poštedjeti nepotrebnog dodatnog vremena provedenog u čišćenju kuhinje.

Ne morate ispirati suđe prije nego ga stavite u perilicu

Ako ste odrasli s uvjerenjem da se suđe prvo mora dobro isprati pa tek onda staviti u perilicu, niste jedini! Starije generacije nekako su usvojile uvjerenje da svaki komad posuđa mora biti praktično čist prije nego uđe u mašinu, no u stvarnosti to može imati negativan utjecaj na kvalitetu pranja.

Razlog je taj što modernije perilice imaju ugrađen senzor koji detektira razinu zaprljanosti pa ako je tanjur ispran, namjestit će program na slabiju razinu i znatno lošije odraditi svoj posao!

Zato se savjetuje ukloniti ostatke hrane s tanjura i drugog posuđa i onda ih, bez dodatnog ispiranja, samo posložiti u perilicu.

Tabletu za čišćenje stavljajte na pravo mjesto

'Ako tabletu za čišćenje ubacite na dno perilice ili u kutiju s posuđem, ona će za 10 do 15 minuta završiti u odvodu, što znači da će djelovati samo 20 posto vremena. Kako biste izvukli maksimum iz tablete, stavite je u za to predviđeno mjesto. Najčešće se radi o kutijici ili utoru na vratima perilice', objašnjava Morgan Eberhard, menadžer u tvrtki Procter & Gamble.

Pranje malih količina suđa na ruke troši jako puno vode

Mnogi misle da je pranje malih količina suđa u perilici uzaludna potrošnja velike količine vode, međutim ručno pranje potroši još više! Razlog je taj što novije perilice imaju opciju pranja malih količina suđa pa je uz to štednja vode još više izražena.

'Tijekom 11 minuta pranja suđa potroši se čak 90 litara vode. S druge strane postoje modeli perilica koji će istu količinu suđa oprati s tek četiri litre vode. Zato, ako imate više od osam komada suđa, svakako koristite perilicu, pogotovo ako je možete namjestiti na program za manje količine', kaže Eberhard.

Pretrpavanje perilice smanjuje učinkovitost

Istina je da je punjenje perilice često nalik slaganju poprilično zahtjevnih puzzli. U želji da maksimalno iskoristimo kapacitete, često nagomilamo znatno više suđa nego što je optimalno pa se ono znatno lošije opere jer voda ne može doći do svih dijelova.

Povećajte efikasnost pranja slijeđenjem naputaka za slaganje suđa

Osim da ne dođe do pretrpavanja, važno je voditi računa o osnovnim pravilima punjenja mašine, poput toga da su tanjuri, lonci i tave na dnu, a čaše, šalice i zdjele okrenute dolje na gornjem dijelu.

Kada je riječ o posuđu, pazite da između žlica stavite ostali pribor jer se one vole sljubiti i zbog toga ostanu prekrivene mrljama.

Redovito čistite perilicu da bi bolje radila

Uz pranje suđa, važno je ne zaboraviti da je bitno oprati perilicu. Posebno se to odnosi na odvod u kojem se nakuplja hrana i može se zaštopati zbog nagomilanih ostataka. U tome će vam pomoći kupovna sredstva, ali i ocat, poznato sredstvo za uklanjanje mrlja i dezinficijens koji vjerojatno svi imaju u kući. Perilicu je najbolje čistiti jednom mjesečno da bi mogla raditi u top formi.