PRAZNICI NAM STIŽU

Umjetno ili pravo: Kakvo božićno drvce odabrati ovih blagdana i na što paziti

19.12.2017 u 12:11

Bionic
Reading

Uz nezaobilazan dekor uoči nadolazećih blagdana, velika pažnja tradicionalno se posvećuje odabiru savršenog božićnog drvca. Ako još ne znate kakvu vrstu odabrati, ovi korisni savjeti mogu vam pomoći

Božićno drvce je najznačajniji dio dekora za božićne blagdane, a u prirodnoj ili umjetnoj verziji, obično je riječ o zimzelenom stablu koje se unosi u dom ili se postavlja na otvorenom.

Posljednjih godina svjedočimo bogatoj ponudi umjetnih jelki različitih visina, a kao njihovu veliku prednost mnogi ističu činjenicu da se mogu koristiti godinama i pritom im ne otpadaju iglice. Uz klasične primjerke u zelenoj boji, u svim većim trgovinama moguće je pronaći i bijele, ali i crne jelke. Osim što su dobar izbor u financijskom i funkcionalnom pogledu, umjetne jelke pružaju mogućnost savijanja i slaganja grančica po vlastitom ukusu, a također možete birati gustoću grana po želji.

Objavu dijeli @hertouchdecor

Ako božićne blagdane ipak ne možete zamisliti bez prirodnog mirisa drvca, tada su najbolji izbor prirodne jelke u velikoj posudi sa zemljom jer će dulje trajati, a iglice neće opadati, kao što je slučaj s rezanim jelkama na stalku.

Plemenita jela spada među najkvalitetnija drvca jer njene iglice tupih vrhova najmanje otpadaju. Uz nju su preporučljive kavkaska jela te plava smreka Glauca globosa, čije se iglice također dosta dobro drže na granama.

Obična smreka kod nas je ipak najzastupljenija zbog pristupačne cijene, ali u tom se slučaju pripremite na jače otpadanje iglica i čišćenje. Kod nas je također popularna srebrna smreka zbog lijepih plavičastih iglica i gustih grančica, ali je njena cijena znatno viša od one za običnu smreku.

  • +7
Božićna drvca Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Prilikom kupnje rezane jelke pogledajte mjesto reza jer njegova svijetla boja ukazuje na to da je svježe, a još jedan trik je da rukom prođete po iglicama koje bi se trebale odmah vratiti u prvobitan položaj.

Raspored grana i gustoća su osobni izbor, ali ipak dobro razgledajte sa svih strana da ne biste ostali razočarani kada krenete kititi.

Pri odabiru stalka, vodite računa o tome da vam treba omogućiti točenje vode jer će se u protivnom iglice na rezanoj jelci prije sasušiti i otpasti. U vodu možete dodati i malo glicerina jer će joj produžiti vijek trajanja.

Kada jelku donesete kući, nemojte ju odmah staviti u toplu prostoriju, već u neki negrijani prostor da se prilagodi. Zbog promjene temperature drvce bi moglo doživjeti neku vrstu šoka, što će rezultirati otpadanjem iglica. Bez obzira kada ćete ga okititi, do tog dana mora biti postavljeno uspravno i biti u vodi.

U vrijeme blagdana rezanu jelku redovito prskajte vodom i pokušajte ju pozicionirati što dalje od izvora topline.

Božićno drvce iz kućne radinosti

Kao što posljednjih godina svjedočimo velikoj popularnosti umjetnih jelki koje stižu kao dugoročno blagdansko rješenje, sve su češća pojava nekonvencionalna i pomalo avangardna božićna drvca iz kućne radinosti. Ako ovih blagdana poželite probuditi kreativca u sebi, postoji mnoštvo ideja za stvaranje originalnog božićnog drvca kojim ćete na jedinstven način proslaviti blagdane u toplini doma.

Objavu dijeli @hertouchdecor

Objavu dijeli Euquefiz (@eu.quefiz)

A ako inspiracije ipak ponestane, izaberite drvce kakvo su izabrali u Bijeloj kući. Nakon što okitite bor, blagdansko raspoloženje upotpunite darovima iz naše nagradnjače. A danas dijelimo...

  • +7
U Bijelu kuću stiglo Božićno drvce Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.