KUĆNI SPA(S)

Umirujući mirisi prirode za dom

13.09.2010 u 12:03

Bionic
Reading

Uz malu pomoć esencijalnih ulja pretvorite životni prostor u mirisnu oazu koja poziva na opuštanje tijela i duha

Zbog začina i mirisa nekoć su se vodili ratovi, a eterična su se ulja prodavala po cijeni zlata. Svima je poznata legenda da je Kleopatra natopila jedra svoje brodice esencijalnim uljem jasmina i krenula u zavodnički susret Marku Antoniju ili da je talijanska kneginja od Nerole zaslužna za naziv agruma čijim je mirisom obožavala parfumirati svoje kožne rukavice.

Mirisom tamjana i danas se kade hramovi, esencijalna ulja i danas se koriste u ljekovite svrhe, ali osim uskog kruga istinskih zaljubljenika i poznavatelja aromaterapijskog učinka prirodnih esencija, većina ih uzima zdravo za gotovo. Tamo gdje aromaterapeuti vide neiscrpan izvor ljekovitih mogućnosti za dušu i tijelo, prosječan kupac percipira samo dekorativne aroma-lampe, mirisne svijeće, štapiće i jastučiće.

Što bi ipak trebao znati prosječan kupac prije nego što ukapa nekoliko kapljica eteričnog ulja u svoju aroma-lampu? Da su mirisne esencije lako hlapljive (otud naziv eterična), dobivaju se iz biljaka raznim procesima ekstrahiranja, često su skupocjene jer podrazumijevaju preradu velike količine organski uzgojenog bilja (cvjetova, korijenja ili listova) radi dobivanja samo nekoliko kapi eteričnog ulja (za kap eteričnog ulja ruže potreban je jedan kilogram latica.

Zbog visokih koncentracija eterična se ulja ne smiju direktno nanositi na kožu pa se miješaju s baznim uljima, poput badema, jojobe, pšeničnih klica… Uvijek kupujte ulja kontroliranog organskog porijekla, a ne ona koja su miješana s povrtnim uljima. Kvalitetu esencijalnog ulja testirajte tako da nekoliko kapljica nakapate na list papira. Ako su mrlje vidljive i nakon što ulje ishlapi, riječ je o nepročišćenom esencijalnom ulju. Kupujete li mirisnu svijeću, odaberite onu koja je načinjena od pčelinjeg voska, a ne od masti. I što je najvažnije, posavjetujte se sa stručnjakom.