BRZO I UKUSNO

U ovih 12 niskokaloričnih zalogaja uživat ćete bez grižnje savjesti

  • Autor: Iva Butković
  • Zadnja izmjena 24.11.2017 06:44
  • Objavljeno 24.11.2017 u 06:44
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Krenuli ste s dijetom ili ste samo smanjili unos hrane za dušu? Ovih 12 ukusnih i niskokaloričnih zalogaja možete jesti kad god poželite, a kilogrami se neće gomilati

Slano

Zapečeni slanutak u curryju

Zapečeni slanutak u curryju

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Zapečeni slanutak u curryju

Zagrijte dvije žličice maslinova ulja u tavi i dodajte pola šalice opranog, iscijeđenog i osušenog slanutka. Pirjajte pet do sedam minuta i povremeno promiješajte. Posipajte s pola žličice curryja i prstohvatom kumina, crvene paprike, češnjaka u prahu i morske soli.

Salata s tunom i fetom

Izmiješajte 85 grama konzervirane tune, pola šalice slanutka, pola šalice sjeckane paprike, tri žlice fete, žličicu maslinova ulja i žličicu crvenog vinskog octa.

Čips i umak guacamole

Kombinirajte 1/3 pirea od avokada, dvije žlice sjeckane rajčice, žlicu sjeckanog luka, žličicu svježeg soka limete i prstohvat češnjaka u prahu, čilija i morske soli. Poslužite s čipsom od organskog kukuruza.

Hrskavo

Dip od graha

Dip od graha

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Dip od graha

U procesoru za hranu usitnite pola šalice ispranog i osušenog graha, dvije žlice vode, žlicu ribanog parmezana, žličicu maslinova ulja, 1/4 češnja češnjaka te prstohvat sušenog timijana i morske soli (smjesa mora biti glatka). Poslužite sa štapićima komorača, celera, svježih krastavaca ili mrkve.

Kokice s parmezanom i vlascem

Na malo ulja zagrijte dvije žlice kukuruza i dok su kokice još tople posipajte ih žlicom ribanog parmezana. Prelijte s dvije žličice maslinova ulja, dvije žličice vode, prstohvatom češnjaka u prahu i prstohvatom soli. Stavite u mikrovalnu na 10 sekundi. Posipajte nasjeckanim svježim vlascem.

Energetske pločice

Posudu za pečenje (20x20 cm) obložite papirom. Promiješajte šalicu krupnih zobenih pahuljica, šalicu usitnjenih kukuruznih pahuljica (corn flakesa), pola šalice grubo sjeckanog kikirikija, pola šalice suhih brusnica i pola žličice soli. Otopite u tavi tri žlice maslaca sa šest žlica smeđeg šećera i tri žlice meda. Dobro promiješajte. Smanjite temperaturu i kuhajte dvije minute. U smjesu umiješajte pripremljenu mješavinu žitarica. Dobivenom smjesom ravnomjerno prekrijte posudu za pečenje, prekrijte papirom i pritisnite rukom. Pustite da odstoji 30 minuta i izrežite na 12 jednakih pločica.

Delikatesno

Vafl od cjelovitog zrna s limunom i ricottom

Vafl od cjelovitog zrna s limunom i ricottom

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Vafl od cjelovitog zrna s limunom i ricottom

Tostirajte integralni vafl. Posipajte ricottom pomiješanom sa žličicom limunova soka i svježim začinima po želji (vlasac, bosiljak, peršin…).

Tortilja s jajetom, avokadom i lososom

S nekoliko nasjeckanih ploški avokada obložite prethodno ispečenu tortilju (grijati na tavi 15 sekundi sa svake strane). Dodajte šnitu narezanog dimljenog lososa i na manje komade narezano tvrdo kuhano jaje.

Salata od mozzarelle i graha

Pomiješajte pola šalice konzerviranog bijelog graha i pola šalice na kockice narezane mozzarellle. Začinite maslinovim uljem, žličicom octa, soli i paprom.

Slatko

Chia puding s bananom i kokosom

Chia puding s bananom i kokosom

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Chia puding s bananom i kokosom

U staklenku dodajte 100 ml kefira i 15 g chia sjemenki. Promiješajte, zatvorite staklenku i ostavite u frižideru preko noći. Sljedeći dan, prije posluživanja, u puding dodajte žličicu cimeta, žličicu ekstrakta vanilije i žlicu kokosa te promiješajte. Usitnite pola banane te u čašu posložite ploške banane i puding u slojevima po želji.

Pečena kruška s jogurtom i cimetom

Ogulite i prerežite krušku napola te ju premažite maslinovim uljem. Pecite u pećnici na 220 °C otprilike 20 minuta. Pustite da se malo ohladi. Pola grčkog jogurta pomiješajte sa žličicom agavina sirupa i prstohvatom cimeta te prelijte preko polovica kruški.

Čokoladni mousse od avokada

Zreli avokado prepolovite, uklonite košticu iz sredine i žlicom izdubite meso te ga stavite u blender. Dodajte dvije žlice kakaa u prahu i dvije, tri žlice meda te miksajte dok ne dobijete svilenkastu kremu. Kušajte ga i po potrebi dodajte još meda. Dobivenu smjesu prebacite u zdjelice za serviranje i držite u hladnjaku do posluživanja. Po želji ukrasite svježim sezonskim voćem, malinama, nektarinama ili trešnjama.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi