BAKINI RECEPTI

Zimnica na drugačiji način: Isprobajte ukusan reliš od tikvica

  • Autor: Iva Butković
  • Zadnja izmjena 04.10.2017 08:46
  • Objavljeno 04.10.2017 u 08:46
Reliš od tikvica

Reliš od tikvica

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Ove zime potrudite se probati nešto drugačije. Umjesto kiseljenja uobičajenog povrća, isprobajte ovaj recept za reliš od tikvica koji će vas oduševiti

Nadamo se da ste spremili na stranu nekoliko domaćih tikvica iz vrta jer, baš poput ukiseljenih paprika ili cvjetače, zimnicu je moguće napraviti i od tikvica. U ovom ukusnom ljetnom povrću moguće je uživati i zimi, no umjesto da ga zamrznete, probajte napraviti reliš.

Ukoliko nemate vrt ili niste zasadili tikvice, pokušajte na tržnici pronaći štand s domaćim povrćem kako bi vaš reliš imao što bolji okus. Reliš od tikvica odlično se slaže s odreskom tune ili u kombinaciji s kvinojom, a možete ga dodati i u hamburger, hot dog ili njime začiniti omiljeni sendvič.

Potrebni sastojci:

  • 10 šalica nasjeckanih tikvica
  • 4 velika luka
  • 4 velike crvene paprike
  • 1/3 šalice morske soli
  • 2  šalice šećera
  • 5 šalica jabučnog octa
  • 3 žličice sjemenki celera
  • 3 žličice sjemenki gorušice
  • 2 žličice kurkume

Priprema:

1. Isjeckajte tikvice na trakice ili u obliku špageta (možete koristiti i procesor hrane kako biste si olakšali posao). Dodajte nasjeckane tikvice u zdjelu s nasjeckanim lukom, paprikom i soli. Prelijte hladnom vodom i pustite da odstoji dva sata.

Nasjeckajte tikvice na trakice ili u obliku špageta

Nasjeckajte tikvice na trakice ili u obliku špageta

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

2. Iscijedite povrće i dobro ga isperite.

3. Stavite lonac na vatru i zagrijte šećer, ocat i sve navedene začine. Kada se šećer otopi, dodajte povrće, smanjite vatru i kuhajte otprilike 10 minuta.

4. Izlijte vruću smjesu u pripremljene staklene teglice, prelijte uljem pri vrhu i pasterizirajte ih tako da napunjene teglice zagrijete u pećnici desetak minuta te ih potom dobro zatvorite poklopcem. Teglice čuvajte na tamnom i suhom mjestu, a nakon što ih otvorite, držite ih u hladnjaku.

Reliš od tikvica

Reliš od tikvica

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi