ZA ZDRAV OBROK

Trebate odmrznuti meso? Ovo su tri najsigurnija načina

26.05.2020 u 13:20

Bionic
Reading

Ako ste se zapitali koji je najbolji način za odmrzavanje mesa kako ne bi izgubilo hranjive sastojke i nakon pripreme, evo nekoliko korisnih savjeta

Smijemo li odmah kuhati smrznuto meso? Je li ga sigurno odlediti u mikrovalnoj?

Prije svega, morate znati kako meso prvo morate maknuti s bilo kakvih plastičnih ili pjenastih podložaka u koje je upakirano, zatim ga stavite na tanjur kako kemikalije s plastike ne bi prešle na meso. Pripremajte meso odmah nakon otapanja.

Kada imate dovoljno vremena, meso je najlakše odmrznuti u hladnjaku, a to je ujedno i najsigurnija metoda. Potrebno ga je izvaditi iz vrećice ili ambalaže i staviti na tanjur kako sokovi ne bi kapali po ostalim namirnicama i širili bakterije. No, kada ste u žurbi, stručnjaci preporučuju dva načina odmrzavanja - hladnom vodom ili još bolje, u mikrovalnoj pećnici.

Jedna od većih pogrešaka je odmrzavanje mesa na sobnoj temperaturi. To su idealne okolnosti za stvaranje bakterija.

Ako se i vi želite riješiti onih zaliha koje još imate od početka globalne pandemije, ovo su četiri najsigurnija načina za odmrzavanje mesa:

Hladnjak

Crveno meso i perad nikada se ne trebaju odmrzavati na sobnoj temperaturi - površinski dio će se zagrijati brže od unutrašnjosti i potaknuti rast bakterija. Da bi se održala stalna temperatura, hladnjak je najsigurnije mjesto za odmrzavanje svih vrsta mesa, uključujući odreske, mljeveno meso i perad. Postavite paketiće mesa na tanjur i stavite u donji dio hladnjaka.

Brzina odmrzavanja u hladnjaku ovisi o količini mesa pa će se tako kilogram mljevenog goveđeg mesa može odmrzavati cijeli dan, a veći rezovi i komadi s kostima čak dva do tri dana.

Odmrznuto meso i perad mogu se sigurno čuvati u hladnjaku najviše pet dana prije pripremanja, podsjeća Karen Blakeslee s Državnog Sveučilišta Kansas.

Hladna voda

Meso stavite u vrećicu pa u posudu i pustite da voda teče oko pola sata, ovisno o veličini komada. Kao i kod otapanja u hladnjaku, gdje je također hladno, nema puno šanse da se stvore bakterije dok po mesu teče hladna voda. Jedina je razlika što će se meso pod tekućom hladnom vodom prije otopiti nego u hladnjaku. Oko pola kilograma mesa pod vodom će se potpuno otopiti za sat vremena. No taj način nije baš tako idealan. Potrošit ćete puno vode, a ona je dragocjena. Osim toga, ako vrećica u kojoj je meso nije čvrsto zatvorena, površina će biti mljackava, a i također se mogu stvoriti bakterije.

Mikrovalna pećnica

Iako je to najbrži način odleđivanja mesa, ako ne poznajete pećnicu i ne procijenite koliko je potrebno za jedan komad, rubovi će se skuhati, a moguće je da sredina i dalje bude smrznuta.

Na žalost, ni otapanje hladnom vodom ni mikrovalna pećnica nisu najpouzdaniji, ali ako s vremenom točno proučite koliko je mikrovalnoj potrebno da meso bude propisno otopljeno, ona je najbolji izbor kada ste u žurbi. Uvijek meso stavite na tanjur i izvadite iz pakiranja prije odmrzavanja jer i tu vrijede osnovna pravila korištenja mikrovalne pećnice, a čim ga odmrznete, započnite s kuhanjem.

Meso će se u mikrovalnoj pećnici vrlo brzo odmrznuti no to neće biti ravnomjerno otapanje koje se dobiva otapanjem u hladnjaku ili hladnoj vodi. U nekim se slučajevima neki dijelovi mesa mogu kuhati i isušiti, dok se ostali dijelovi još odmrzavaju. Stoga ako odmrznete meso u mikrovalnoj, odmah ga skuhajte.

Kuhanje smrznutog mesa

Pečenje smrznute piletine ili drugog mesa jedan je od najsigurnijih načina pripreme, jer se prvo zagrijava vanjski dio, a duljim kuhanjem zagrijava i unutrašnjost. Svakako treba izbjegavati prženje ili pečenje velikih komada smrznutog mesa i peradi te samo pazite da se se meso dobro termički obradi kako bi se elimirale sve bakterije.