NEODOLJIVA KOMBINACIJA

Torta princeze Ane pravo je savršenstvo

29.04.2014 u 07:54

Bionic
Reading

Ako volite kombinaciju naranče i čokolade, onda će vas ova torta oduševiti

Iz kuhinje Ljiljane Nieder izašla su brojna slatka (i slana) mala remek-djela, a njezine odlične i do u detalje objašnjene recepte možete pronaći na stranici ljiljananieder.com i na Facebooku

Potrebni sastojci:

čokolada za kuhanje: 200 g
maslac: 50 g
jaje: 3
šećer: 100 g
vanilin šećer: 1 vrećica
brašno: 120 g
prašak za pecivo: 2 žličice
soda bikarbona: 1 žličica
cimet, mljeveni: 1 žličica
lješnjak, pržen, nasjeckan: 100 g
naranča, za sok: 3
voda: 2,5 dl
šećer: 200 g
puding, vanilija: 1
liker od naranče: 1 dl
slatko vrhnje za šlag: 250 g
učvrščivač za šlag: 2
čokolada za kuhanje: 100 g
slatko vrhnje za šlag: 250 g
učvršćivač za šlag: 1 vrećica
otopljena čokolada: 50 g
ulje: 1 žlica


Priprema

Pećnicu zagrijati na 180°C.

Za tijesto:
Dno kalupa za tortu (26 cm) namazati maslacem i obložiti papirom. Čokoladu narezati i zajedno s maslacem na laganoj vatri rastopiti. Jaja mikserom, na najvećoj brzini kremasto, oko minute miješati. Dodati šećer izmiješan s vanilin šećerom, te dalje oko dvije minute miješati. Brašno izmiješati s praškom za pecivo, sodom bikarbonom, cimetom i prženim nasjeckanim lješnjacima. Dodati masi od jaja i na najnižoj brzini oprezno izraditi. Zatim dodati rastopljenu čokoladu s maslacem i lagano izmiješati. Tijesto izliti u kalup, izravnati i peći 25, 30 minuta. Pečeni biskvit nožem odvojiti od ruba kalupa i ostaviti da se hladi. Zatim odvojiti papir i 1/3 biskvita – odozgo odrezati. Deblji dio biskvita staviti na tanjur i preliti sirupom od narančine korice. Od jedne naranče tanko odrezati vanjsku koricu.

Sirup od narančine korice: 2,5 dl vode zakuhati, dodati koricu, 10 dag šećera i lagano kuhati oko 15 minuta. Skloniti sa štednjaka i ostaviti da se ohladi. Koricu izvaditi, ostaviti da ocijedi a sirupom preliti biskvit. Na jedan tanjur staviti 3 dag šećera, uvaljati koricu od naranče i ostaviti da se suši.

Krema od naranče: naranče iscijediti. 3 dl soka odvojiti te zakuhati. Puding od vanilije izmiješati sa 7 dag šećera i 1 dl likera od naranče. Umiješati u 3 dl soka od naranče. Kuhati minutu, dvije i ostaviti da se hladi. Polovinu sušene narančine korice nasjeckati. 25 dag slatkog vrhnja zajedno s dva učvršćivača za šlag čvrsto izraditi te zajedno s nasjeckanom koricom umiješati u ohlađeni puding.

Krema od čokolade: 10 dag čokolade nasjeckati i na pari omekšati. 2,5 dl slatkog vrhnja zajedno s učvršćivačem za šlag čvrsto izraditi. Otopljenu čokoladu oprezno izmiješati sa šlagom. Kremom od čokolade namazati natopljeni biskvit. Na čokoladnu kremu staviti kremu od naranče i tortu oblikovati kao kupolu. 1/3 odrezanog biskvita sitno izmrviti te posuti po kremi. Ukrasiti otopljenom čokoladom i sušenom narančinom koricom.