BOŽIĆNI RUČAK

Tomislav Špiček otkrio nam je svoj recept za sočnu puricu s mlincima

24.12.2020 u 21:08

Bionic
Reading

Što je blagdanski stol bez pečene purice s mlincima? Ovo se jelo tradicionalno priprema diljem Lijepe Naše za božićni ručak i zato je jako važno ne napraviti pogrešne korake kako meso ne bi ispalo suho, a mlinci gnjecavi. Možda vas plaši kako napraviti ukusnu pečenu puricu u komadu, ali prateći recept cijenjenog chefa Tomislava Špičeka, sigurno nećete pogriješiti

Pečena purica s mlincima

Sastojci

(za 6 osoba)

  • svježa purica cca 3 kg
  • 2 glavice luka
  • svinjska mast
  • sol
  • 500 g mlinaca

Priprema purice

1. Posolite puricu s unutarnje i vanjske strane, stavite je na rešetku pećnice te ispod stavite pleh kako bi mast tijekom pečenja kapala u njega.

2. U lončiću zagrijte četiri velike žlice masti. Pustite da se jako zagrije te prelijte vrelu mast po purici. Ovaj postupak je jako bitan jer na taj način zatvaramo pore na površini kože i čuvamo sočnost purice prilikom pečenja.

3. Vežite kuharskom špagom purici noge kako bi zadržala lijep oblik.

4. Očistite luk, prerežite na četvrtine i stavite u pleh za pečenje ispod purice pa sve podlijte s 0,5 l tople vode.

5. Puricu od cca 3 kg pecite dva sata uz stalno podlijevanje masnoćom. Važno je da je pečete na 240°C prvih 15 minuta, a potom smanjite temperaturu na 200°C.

6. Nakon dva sata pečenja izvadite puricu iz pećnice, maknite kuharsku špagu te premažite masnoćom od pečenja.

Priprema mlinaca

1. Napunite lonac vodom (vode stavite ovisno o tome koliko mlinaca pripremate).

2. Natrgajte mlince na manje komade i stavite ih u posudu, zalijte proključalom vodom pa pričekajte tri, četiri minute da omekšaju, a zatim ih procijedite.

3. U tavici zagrijte mast od pečenja i ubacite kuhane mlince pazeći da se ne slijepe. Čim upiju masnoću, uklonite ih s vatre. Najukusniji mlinci su oni koji se malo zapeku, a da se pritom ne zalijepe.

U slast!