SLATKO NA TANJURU
Okus koji vraća u djetinjstvo: Tomislav Špiček otkrio nam je svoj recept za knedle sa šljivama koje svi vole

Izvor: Profimedia / Autor: Felix Furo / Alamy / Alamy / Profimedia
-
TKO BI IM ODOLIO
Nema ništa slađe od božićnih keksa uz kavu, a mi vam danas predlažemo četiri jednostavna recepta koja će vas oduševiti
-
OMILJENE ZIMSKE DELICIJE
Doživite advent u vlastitom domu uz pomoć recepta za kuhano vino i hot dog u domaćem pecivu
-
Video
OLAKŠAJTE SI POSAO
Bacili ste se u pripremu božićnih slastica? Od ove baze možete napraviti sedam vrsta brzih i jednostavnih kolača
Knedle sa šljivama i prezlima
Sastojci
- kg šljiva
- 2 kg krumpira
- 2 jaja
- 300 g krušnih mrvica
- muškatni orah
- 2 dl ulja
- 200 g maslaca
- 200 g šećera
- cimet
- sol
- 3 dl milerama
- štapić vanilije
- limun
Priprema
1. Krumpir kuhajte u kori. Kad je kuhan, protisnite ga kroz prešu, raširite na pleh, dodajte dio maslaca te ga ohladite u hladnjaku.
2. Dodajte jaja, promiješate te dodajte brašno (morate sami odlučiti koliko), muškatni oraščić i soli po potrebi. Umijesite prozračno tijesto. Ne smije biti pretvrdo.
3. Šljive pecite u plehu za pečenje u pećnici sa šećerom te pazite da ipak ostanu komadi šljiva. Dodajte cimet.
4. Tijesto, kad se malo ohladi, trgate i punite šljivama. Zatim ih kuhajte u kipućoj vodi.
5. Kuhane knedle uvaljajte u krušne mrvice koje ste prethodno prepržili na ulju i maslacu. Za kraj prelijte mileramom u koji ste dodali sjemenke vanilije iz štapića te malo limunove kore.
Dodatan savjet
Želite li da knedle budu pahuljaste, krumpire nakon kuhanja stavite u pećnicu koju zagrijete na 160 °C pa potom isključite. Krumpire ostavite unutra oko 15 minuta kako bi se izvukla tekućina. Koristite zrele šljive koje će ispustiti dovoljno soka, a umjesto pečenja, možete ih i kuhati u kipućoj vodi. Kuhajte ih dok ne isplivaju na površinu, zatim još dvije minute.
U slast!

Knedle sa šljivama
Izvor: Profimedia / Autor: Felix Furo / Alamy / Alamy / Profimedia