MUKOTRPAN PROCES

Tko u Hrvatskoj posvaja djecu?

22.11.2013 u 15:47

Bionic
Reading

Opće je vjerovanje da djecu u Hrvatskoj posvajaju ljudi koji ne mogu imati djecu, ali to nije točno jer nerijetko djecu posvajaju oni koji već imaju biološku djecu

U Zagrebu se održava 2. konferencija o posvojenju u Hrvatskoj koja je prvenstveno namijenjena stručnjacima koji se posvojenjem bave, ali i cjelokupnoj posvojiteljskoj zajednici. Otvarajući konferenciju ministrica Milanka Opačić istaknula je kako o posvojenju kao društvo još uvijek moramo puno učiti.

'Često me pitaju što je s roditeljima koji žele posvojiti, ali u središte treba staviti dijete i njegove interese. Svaki puta kada gledamo situaciju u obitelji, moramo gledati interes djeteta i ono mora biti u našem fokusu', istaknula je Milanka Opačić.
Dodala je i da nedostaje širina tamo gdje bi je trebalo biti, a za primjer je navela udžbenik za 2. razred osnovne škole u kojemu se, među ostalim, navodi kako djecu posvajaju roditelji koji ne mogu dobiti djecu biološkim putem: 'Djecu posvajaju i roditelji koji mogu i koji imaju djecu, ali svejedno posvajaju i to zbog ljubavi… Jedno se dijete rodi iz trbuha, a drugo iz srca.'

Opačić je iznijela i podatak prema kojem je u registru 775 potencijalnih posvojitelja i 252 djece koja imaju uvjete za posvojenje. No samo 113 djece u poželjnoj je dobi za posvojenje (do 10 godina), a preostala djeca u dobi od 11 do 18 godina često ostaju u domovima do svoje punoljetnosti zbog manjka interesa potencijalnih posvojitelja.

Diana Topčić Rosenberg, predsjednica udruge Adopta, navela je kako su konferencije poput ove nužne za edukaciju i informiranje posvajateljske zajednice, ali i za olakšavanje procesa posvojenja: 'Djeca moraju biti u našem fokusu i stoga je važno roditeljima omogućiti podršku te prenijeti znanje i iskustvo kako bi se posvojeno dijete uklopilo u novu obitelj na što lakši i bezbolniji način. Jednako tako veoma je važno educirati društvo kako bi bez predrasuda prihvaćalo svako dijete'.

Prvoga dana konferencije velik interes izazvalo je predstavljanje podataka o potrebama posvojiteljskih obitelji dobivenih istraživanjem udruge Adopta, koje je pokazalo kako posvojitelji smatraju da centri za socijalni rad ne poznaju djecu čiju su skrb preuzeli te im se čini da, nakon što se dijete smjesti u ustanovu za djecu ili udomiteljsku obitelj, centri prestaju brinuti za djecu i pratiti njihov razvoj. Na konferenciji su predstavljena iskustva i pozitivne prakse iz Velike Britanije, a predavanja su se fokusirala na pripremu djeteta za posvojenje i pomoć roditeljima pri uklapanju u obitelj, kao i načinima pomoći teže posvojivoj djeci.

Sutrašnji dan konferencije namijenjen je prvenstveno posvojiteljskoj zajednici. Najavljen je osvrt na iskustva posvojenog djeteta koje može dati čvrste temelje za raspravu o važnosti identiteta koje posvojeno dijete stječe. Posvojiteljska zajednica imat će se priliku educirati o problematici razgovora s djetetom o prošlosti i posvojenju te o samoj prirodi odnosa s biološkom obitelji, a posebna pozornost posvetit će se tehnikama stvaranja privrženosti.