SAVRŠENO MESO

Tajna sočne i hrskave piletine je...

13.12.2012 u 10:24

Bionic
Reading

Kada pečete cijelo pile, često može ispasti suho, ali uz nekoliko trikova vrhunskih chefova na svoj ćete stol s ponosom servirati vrhunsko i sočno meso

Nakon što ste ga dobro oprali i očistili, pile obrišite papirnatim ubrusima. Okrenite ga prsima prema sebi i polako zavucite prste ispod kože. Treba je odvojiti od mesa, ali pažljivo, da ne pukne, piše Lifestyle Food. U taj 'džep' možete staviti malo nadjeva od krušnih mrvica, začinskog bilja i maslaca. Ako koža pukne, nadjev će iscuriti, stoga nemojte žuriti s odvajanjem kože.

Kada ste stavili nadjev, lagano ga pritisnite prstima i ravnomjerno rasporedite ispod kože, a u unutrašnjost stavite kriške limuna i lovor. Kako se meso bude peklo, limun i lovor će otpuštati svoje arome i dati piletu fini okus.

Na kraju pile treba povezati tako da svi okusi ostanu na mesu, a i lakše ga je okretati tijekom pečenja. Uzmite duži komad špage ili vezice i pile postavite tako da su prsa postrance. Pile povežite oko prsa preko krila i nogu, a najvažnije je da su nožice čvrsto stisnute i prekrižene prema gore kako nadjev i limun ne bi ispali van kod okretanja.

Prije pečenja ga premažite maslacem te posolite i poparite. Pile 'posjednite', pa će se tijekom pečenja svi sokovi skupiti u plehu za pečenje i dobit ćete ukusan umak.

Meso treba peći oko 40 minuta do sat vremena na temperaturi od 200 Celzijevih stupnjeva. Želite li da bude još sočnije, pile možete prekriti folijom za pečenje, a pred kraj je maknite da se koža zapeče.