U prvoj u nizu posebnih nagrada najavljenih uoči dodjele 50 najboljih svjetskih restorana koja će se u lipnju održati u talijanskom Torinu, Pichaya Pam Soontornyanakij iz Bangkoka, chefica i vlasnica restorana Potong, proglašena je najboljom cheficom svijeta 2025.
Velika kulinarska stručnjakinja i slavna TV osoba, Pam je vodeća figura u tajlandskoj globalnoj gastronomiji. Nakon što je 2024. dobila priznanje kao najbolja chefica Azije, sada ulazi u povijest kao prva tajlandska i uopće prva azijska chefica koja je primila prestižnu globalnu titulu, dodatno učvršćujući svoj status moćne sile na svjetskoj kulinarskoj pozornici.
Nakon što je svoje formativne godine provela u Bangkoku, Chef Pam, kako ju skraćeno vole zvati, usavršavala je svoje vještine na Američkom kulinarskom institutu prije nego je stekla praktično iskustvo u poznatom njujorškom restoranu Jean-Georges slavnog chefa Jean-Georgesa Vongerichtena. Vrativši se u Tajland, ona i njezin suprug Tor Boonpiti osnovali su The X Project, ugostiteljsku grupu vođenu zajedničkom strašću za stvaranjem odvažnih, jedinstvenih koncepata restorana koji neprestano pomiču granice i donose nešto novo u industriji.
Jedan od njezinih prvih projekata bio je The Table, intimni privatni doživljaj objedovanja koji je pobrao brojna lokalna i regionalna priznanja. Pam je također vlasnica lanca restorana Smoked u Bangkoku, koji majstorski kombinira zadimljenu bit tradicionalnog američkog teksaškog roštilja s tajlandskim poštovanjem prema govedini.
Grupa se otad proširila na deset različitih restorana i barova diljem grada, uključujući TORA Izakaya, Khao Sarn Sek, suvremeni naklon svetim tajlandskim namirnicama, i Opium Bar, impresivni koktel doživljaj smješten iznad Potonga, koji je zauzeo 73. mjesto na ljestvici najboljih azijskih barova 2024. Gledajući stalno u budućnost, Pam se priprema i za pokretanje RA-U, nove verzija tradicionalne tajlandske roštiljarnice, koja nastavlja svoju misiju poštovanja baštine kroz moderni izričaj.
Neprikosnovena kraljica tajlandske kuhinje
Vrativši se svojim korijenima, 2021. otvorila je Potong, restoran koji slavi njezino tajlandsko-kinesko nasljeđe. Ime, koje inače znači 'jednostavno', odaje počast dugogodišnjem poslovanju njezine obitelji na polju kineske biljne medicine. Smještena u povijesnoj zgradi koja pripada njezinoj obitelji, a koja je nekoć bila tradicionalna kineska ljekarna, Potong majstorski spaja naslijeđe s vrhunskim kulinarskim umijećem. Njegov jedinstveni degustacijski jelovnik vođen je filozofijom chefice Pam, pod nazivom 'Pet elemenata i pet osjetila', nudeći gostima rijetku priliku da dožive baštinu i hranu kao jedno, nešto što nikada prije nije učinjeno i moguće je samo na tom mjestu.
Brzo izrastajući u jednog od najutjecajnijih tajlandskih kulinarskih majstora, chefica Pam učvrstila je Potong kao jedno od najpoznatijih gastronomskih odredišta u Bangkoku, zaradivši prestižna priznanja koja uključuju 13. mjesto na ljestvici 50 najboljih restorana Azije 2025, napredujući s 35. mjesta koje je zauzimao godinu prije, kao i 57. mjesto na ljestvici najboljih restorana svijeta 2024.
Glavna sutkinja TV showa Top Chef Thailand
Osim što rukovodi svojim restoranima, Pam je i glavna sutkinja televizijskog kulinarskog šou serijala 'Top Chef Thailand' i nastavlja stjecati međunarodno priznanje putem svoje ocjenjivačke uloge u globalnim kulinarskim emisijama kao što su Top Chef Arab World, The World Cook, The Maverick Academy, Iron Chef i, nedavno, The Restaurant War Thailand, gdje se predstavlja kao predvodnica u modernoj gastronomiji.
Duboko predana podršci mlađoj generaciji, također je pokrenula i program stipendiranja i stažiranja WFW (Žene za žene), platformu osmišljenu za osnaživanje mladih kuharica u Tajlandu, pružajući im mentorstvo, priliku rada u profesionalnim kuhinjama i pristup obrazovanju u kulinarskoj umjetnosti.
'Apsolutna je privilegija proglasiti Chef Pam dobitnicom nagrade The World's Best Female Chef Award 2025. Ona stvara iznimna, inovativna jela, provlačeći kulturne priče kroz hranu, dok pomiče granice kulinarske tradicije. Njezin vizionarski pristup gastronomiji i njezina utjecajna uloga u tajlandskoj kuhinji, na kulinarskoj sceni i šire, čini je više nego dostojnom ovoga priznanja na međunarodnoj razini, rekao je prilikom objave nagrade William Drew, direktor sadržaja za The World's 50 Best Restaurants.
Chefica Pam ovako je prokomentirala vijest:
'Uistinu sam počašćena što sam proglašena najboljom cheficom svijeta 2025. i ponizna što sam prva Tajlanđanka koja će se pridružiti izvanrednim ženama koje su utrle put prije mene. Ova nagrada naglašava važnost prepoznavanja neprocjenjivog doprinosa žena svijetu kulinarstva. Ne samo za mene, već i za svaku drugu cheficu koja bi mogla doprinijeti putovanju tajlandske kuhinje u budućnost. Iznad svega, nadam se da će nagrada inspirirati sljedeću generaciju chefica da slijede svoje kulinarske snove'.