Japanska pagoda u vrtovima Tivoli i ove će se godine pretvoriti u jednu od najekskluzivnijih gastronomskih adresa u Kopenhagenu. Naime, tamošnju kuhinju preuzima izvanredna postava chefova s Michelinovim zvjezdicama iz Danske, Dubaija, Singapura, Španjolske i Škotske, donoseći svoje posebne gastronomske identitete u jedan od najunikatnijih restorana u glavnom danskom gradu
Od svog početka 2021, ta Michelinova pop-up serija ugostila je kulinarske zvijezde iz New Yorka, Barcelone, Grenlanda i drugih krajeva svijeta. Nadolazeće izdanje neće biti ništa drugačije, pa gradske gurmane i one koji će se tijekom ove godine zateći u Kopenhagenu očekuju odvažne inovacije, tehnike pomicanja granica i nezaboravni meniji, a sve unutar povijesnog okruženja Vrtova Tivoli.
Rezidentni zvjezdani chefovi prožet će tamošnji zrak aromom vrhunskih namirnica, dok privremeno premještaju svoje hvaljene restorane na ovo sjajno mjesto. Odabrana su samo najprestižnija mjesta s Michelinovom ocjenom koja predstavljaju gurmanske okuse iz cijeloga svijeta. U svakom slučaju, stanovnike Kopenhagena i posjetitelje tog grada, dakako one koji traže neusporedive gastronomske doživljaje najviše kvalitete čekaju uzbudljiva putovanja prestižnim trpezama svijeta.
'Ponosan sam što mogu predstaviti ovogodišnji program u Japanskoj pagodi, namijenjen brojnim gostima Tivolija koji vole hranu. Moglo bi se reći da Tivoli i Nimb (boutique hotel s pet zvjezdica u vrtovima Tivoli, op.a) nemaju samo jedan restoran s Michelinovim zvjezdicama, već njih pet ili šest svake godine, koji predstavljaju različite kutke svijeta. Još jednom, vjerujem da smo uspjeli pripremiti dobro uravnoteženu kombinaciju, u rasponu od restorana s tri zvjezdice globalne metropole poput Singapura do restorana s jednom zvjezdicom iz malog jutlandskog grada sa samo 200 stanovnika. Ta kombinacija definira ono za što se zalažemo u vrtovima Tivoli - ponešto za svakoga, čak i u svijetu fine dininga', rekao je povodom predstavljanja ovogodišnjeg programa Mikkel Ustrup, direktor vrhunskih događanja u Tivoliju.
Ovogodišnji program izgleda ovako (jedno iznenađenje za konac godine bit će najavljeno naknadno):
Restoran TRI (23. travnja – 31. svibnja)
Divlja zapadna obala Danske stiže u Tivoli s restoranom TRI. Nositelj jedne Michelinove zvjezdice, chef Nicolas Min Jørgensen donosi svoju kuhinju usmjerenu na namirnice iz Aggera u Kopenhagen, s najfinijim sastojcima iz Limfjordena. Gosti mogu očekivati odvažne okuse inspirirane prirodom, uključujući najbolje dansko jelo sa sirom 2024.
Maison Dali (9. lipnja – 12. srpnja)
Zvjezdani chef Tristin Farmer, rođen u Škotskoj, donosi svoju globalno nadahnutu kuhinju u Tivoli. Nakon što je osvojio tri Michelinove zvjezdice i oblikovao vrhunske restorane poput Zéna pod vodstvom Björna Frantzéna i Gordona Ramsaya, sada vodi Maison Dali, spajajući francusku eleganciju s nordijskim, japanskim i bliskoistočnim utjecajima. Ovaj pop-up nudi uvid u njegovu odvažnu kulinarsku viziju.
Smoked Room (18. srpnja – 20. kolovoza)
Madridski Smoked Room donosi svoj vatreni omakase u Tivoli. S dvije Michelinove zvjezdice, intimni koncept chefa Danija Garcíje inspiriran je japanskom tradicijom, gdje dim oplemenjuje delikatna jela kao što su odležana riba, vrhunsko meso i školjke. Svaki se sastojak transformira na otvorenom plamenu, stvarajući degustacijski meni koji spaja preciznost, tehniku i odvažan okus.
Odette (25. kolovoza - 21. rujna)
Smješten na 24. mjestu popisa 50 najboljih restorana svijeta i ovjenčan trima Michelinovim zvjezdicama, Odette chefa Juliena Royera najslavnije je singapursko odredište fine dininga. Njegov meni sadržava delikatno spravljena jela kao što su japanski školjkaši, tartufi ili piletina iz Bressea, dok izbor deserata demonstrira umijeće Najbolje azijske slastičarke 2024. godine, Louise Lim.
Come by Paco Méndez (10. listopada – 2. studenog)
Halloween će se susresti sa slavnim meksičkim praznikom Día de los Muertos u vrijeme kada bude gostovao Come by Paco Méndez. Come je vodeći meksički fine dining restoran u Barceloni. Nositelj Michelinove zvjezdice ima meni koji sadržava profinjene verzije tacosa al pastor ili pipiána, dok izbor pića nudi tekilu, mezcal, koktele s potpisom i klasična španjolska vina.