estetski zahvat

Sve o transplantaciji kose detaljno nam je objasnila dr. Ana Maletić

07.09.2021 u 12:01

Bionic
Reading

Transplantacija kose jedan je od najčešćih estetskih zahvata kod muškaraca u svijetu, a sve je popularniji i u Hrvatskoj te se na njega odlučuju i žene i muškarci

1. Koliko je transplantacija kose popularna u Hrvatskoj?

Estetske operacije općenito, pa tako i transplantacija kose, sve su manje tabu tema. Transplantacija kose jedan je od najčešćih estetskih zahvata kod muškaraca u svijetu, a sve je popularniji i u Hrvatskoj te se na njega odlučuju i žene i muškarci. Dugo je transplantacija kose bila tema gotovo isključivo za muškarce, no danas se sve više žena odlučuje na taj zahvat.

2. Kako ste se odlučili baviti baš kosom?

Nakon završenog medicinskog fakulteta i položenog stručnog ispita, za vrijeme čekanja odobrenja za specijalizaciju plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije, iskoristila sam vrijeme i posjetila brojne svjetske klinike koje se bave estetskom kirurgijom. Htjela sam vidjeti kako to rade na drugim mjestima. U jednoj od klinika vidjela sam i zahvat transplantacije kose s FUE metodom koju mi tada još nismo radili. Oduševio me taj zahvat jer zahtijeva nevjerojatnu preciznost i perfekcionizam. A to sam ja - sve mora biti na svom mjestu, pa tako i svaka dlaka. Uživam u svom poslu, opušta me i presretna sam kada mi se pacijenti nakon nekoliko mjeseci dođu pohvaliti sa svojom novonaraslom kosom!

3. Jedina ste hrvatska liječnica primljena u ISHRS, možete li nam to malo pojasniti?

ISHRS je međunarodno udruženje liječnika za transplantaciju kose i dlačica s drugih dijelova tijela koje u svoje redovno članstvo prima samo najbolje stručnjake. Kriteriji za primanje u su dugogodišnje iskustvo u transplantaciji kose, redovita edukacija i rezultati koje svatko mora na kongresima i skupovima predstaviti kolegama. Ti rezultati naravno moraju biti vrhunski.

4. Poliklinika Maletić je prije svega – obiteljska tradicija, Vaši roditelji su također liječnici. Jeste li oduvijek znali da želite ići njihovim stopama?

Kad su moji roditelji 1998. godine otvorili našu prvu polikliniku za estetsku kirurgiju u Daruvaru išla sam u osnovnu školu. Već me tad sve zanimalo što je imalo veze s medicinom, a posebno s estetskom kirurgijom i jedva sam čekala da im se pridružim u radu.

U estetskoj kirurgiji je dosta teško doći do pravog znanja jer svatko ima neke svoje „tips and tricks” koje ne otkriva. Imala sam tu sreću da sam mogla puno naučiti od roditelja koji su mi potpuno prenijeli svoje znanje, a time i sve tajne ovog posla. Njihovi su savjeti i kritike iskrene i dobronamjerne, a to je neprocjenjivo. Danas svatko od nas ima svoj segment u estetskoj kirurgiji kojim se bavi: mama se bavi laserskim tretmanima, tata estetskim operacijama lica, tijela i spolovila, a ja također estetskim zahvatima, no većinom s kosom.

Danas je estetska kirurgija i medicina iznimno dobro razvijena i da biste bili vrhunski u svom poslu ne možete se baviti sa svim granama, zato smo se mi opredijelili i podijelili - svatko radi određeni segment. Neke zahvate radimo i zajedno, pogotovo ako na istom klijentu radimo više zahvata u jednom aktu. Ni u jednom trenutku nisam požalila što radimo zajedno, dapače, odlično se slažemo, a da je to dobar recept za uspjeh potvrđuju nam naši klijenti.

5. Koje sve usluge nudite u svojim Poliklinikama u Zagrebu i Daruvaru?

U sklopu naših poliklinika imamo Centar estetske kirurgije, Laserski centar i Centar za kosu, te tako obuhvaćamo cijelu estetsku medicinu. K tome je naša Poliklinika i Edukacijski centar za laserske zahvate u estetskoj kirurgiji, jer moj tata, dr. Duško Maletić, je edukator za lasersku liposukciju i lipolizu, lasersko zatezanje lica i vrata te laserski tretman smanjenja znojenja u pazušnim regijama. Također smo prva poliklinika u Hrvatskoj u kojoj je napravljena laserska operacija vena na nogama. Svake godine nam dolaze liječnici iz cijelog svijeta kako bi vidjeli kako se kod nas rade ovi zahvati. Tata je i edukator za Aptos lifting – to su specijalne niti koje se ugrađuju ispod kože i zatežu je, a najčešće se koriste za zatezanje lica i vrata. Ovi zahvati su vrlo traženi jer su minimalno invazivni i izvode se u lokalnoj anesteziji.

6. Zašto Hrvati često odlaze u Tursku na presađivanje kose?

Pretpostavljam da nisu dovoljno informirani i zavede ih i cijena. Crno tržište transplantacije kose danas cvijeta. Povoljnije je jer zahvat izvode nestručni ljudi koji nisu liječnici u neadekvatnim i nehigijenskim uvjetima i s lošim instrumentima. Pri tome obećavaju enormno velike, nerealne brojeve folikularnih jedinica koje će transplantirati. Nemojte misliti da su sve klinike za transplantaciju kose u Turskoj takve, ne, ima naravno i dobrih klinika, no u takvima su cijene daleko veće.

Mi u udruženju liječnika za transplantaciju kose imamo poseban program kojim želimo zaštiti pacijente. Zove se „Fight the FIGHT” u kojem informiramo klijente o opasnosti podvrgavanja transplantaciji kose na crnom tržištu. Stručne liječnike možete pronaći na popisu članova ISHRS-a, na web stranici u rubrici „find doctor” https://ishrs.org/find-a-doctor/ Ovo je zbilja dobar naputak koji može pomoći u izboru pravog liječnika, liječnika svog povjerenja.

7. Osim transplantacije, koje su još metode popularne kada je riječ o kosi?

Od tretmana za stimulaciju rasta kose i jačanje kose, svakako su najpopularniji PRP (platelet rich plasma) tretman i transplantacija masnog tkiva u vlasište. Kod PRP tretmana vadimo epruvetu klijentove krvi koju zatim obrađujemo, izoliramo plazmu bogatu trombocitima na koje su vezani faktori rasta, te to ubizgavamo u vlasište. Transplantacija masnog tkiva u vlasište je nešto invazivniji zahvat kod kojeg u lokalnoj anesteziji liposukcijom vadimo manju količinu masnog tkiva s regije gdje ga ima u suvišku, nakon toga obrađujemo dobiveno masno tkivo, te ga ubrizgavamo u vlasište. Masno tkivo je bogato matičnim stanicama koje regeneriraju folikule. Bitno je prije odluke o tome koji ćemo tretman primijeniti, detaljno pogledati vlasište, te ovismo o stanju vlasišta odlučiti koji bi tretman bio bolji izbor. Ova dva tretmana mogu se kombinirati i raditi zajedno u istom aktu.

8. Korona je mnogim zanimanjima u jednu ruku naštetila, je li se odrazila na Vaš posao i kako ste zadovoljni s protekom godinom? Jesu li se pacijenti bojali dolaziti na tretmane i zahvate?

Naši klijenti znaju kakvi su naši standardi od prvog dana rada, pa su i upoznati s time da se pridržavamo svih potrebnih mjera za sprječavanje širenja Korone. Mnogi su u ovoj pandemiji, kada su više radili od kuće i manje se družili, iskoristili vrijeme da bi obavili estetske zahvate i tretmane koje su već dugo planirali.

9. Što bi poručili nekome tko želi nadomjestiti izgubljenu kosu, a možda ipak osjeća nesigurnost?

Svakako predlažem da dođe k nama na pregled – dobit će informaciju o stanju vlasišta i razgovarat ćemo o svim pojedinostima zahvata i naravno o očekivanjima. Transplantacija kose kao i ostali estetski zahvati su željena kirurgija, te je bitno da ovaj zahvat bude odluka i želja klijenta.

10. Osim kose, često se presađuju i obrve te su rezultati fascinantni. Možete li nam ukratko opisati postupak.

Transplantacija obrva je zahvat koji se radi u lokalnoj anesteziji i bezbolan je. S klijentom nakon detaljnog pregleda obrva i donorske regije dlačica, te procjene zdravstvenog stanja, određujemo oblik obrva koji želimo postići. Najčešće vadimo dlačice sa zatiljne regije vlasišta, no mogu se vaditi i s drugih regija tijela. Bitno je odabrati dlačice koje su najsličnije dlačicama na obrvama. Ako koristimo FUE metodu, vadimo jedan po jedan folikul s instrumentima promjera manjeg od 1 mm. Kod STRIP metode izrezujemo dio vlasišta koji zatim sašijemo, te nakon toga pod mikroskopom radimo pojedinačne folikularne jedinice. Nakon vađenja folikula, usađujemo ih u područje obrva. Jako je bitno paziti na kut i smjer usađivanja. Nakon zahvata klijent može ići kući. Na ovaj način dobivamo prirodne rezultate.

11. Kada niste u Poliklinikama, kako najradije provodite svoje slobodno vrijeme?

Obzirom da moj posao zahtijeva sate mirnog sjedenja, slobodno vrijeme nastojim provesti što više aktivno. Tenis mi je omiljeni sport, igram ga od malena. A tijekom zimskih mjeseci volim otići na skijanje. Najdulji odmor imam preko ljeta, obično mjesec dana koji provodim na moru. Obožavam putovanja, tako da često uz posjet stručnim kongresima po cijelom svijetu nastojim uzeti i koji dan dulje za razgledavanje grada.

12. Postoje li neki specifični poslovni planovi za ovu godinu, pošto se često i gošća na raznim konferencijama diljem svijeta, a ove godine je to bilo poprilično ograničeno?

Mi u svjetskom udruženju stručnjaka za transplantaciju kose (ISHRS) smo stalno u kontaktu. Imamo zatvorene grupe u kojima razmjenjujemo iskustva, komentiramo pojedine slučajeve, iznosimo svoja mišljenja i dajemo savjete jedni drugima – i to je odličan vid edukacije. Za vrijeme pandemije smo imali redovne online sastane i predavanja. Transplantacija kose je na vrhuncu, sadašnja tehnika je zaista odlična, a uspjeh neće izostati ako zahvat obavlja liječnik s velikim iskustvom.