parc guell

Sve da se riješe turista: Jedna od najpopularnijih europskih atrakcija 'izbrisana' s Google i Apple Mapsa

19.04.2024 u 12:41

Bionic
Reading

Parc Guell jedna je od najposjećenijih atrakcija u Barceloni, koju posjeti oko devet milijuna turista godišnje

Prelijepa Barcelona za mnoge je destinacija iz snova. Pješčana plaža, čudesna arhitektura, dugačke šetnice kraj mora i opušteni ambijent samo su dio razloga zbog kojih milijuni turista svake godine pohode katalonsku prijestolnicu.

Među najposjećenijim atrakcijama je spektakularna katedrala Sagrada Familia, a odmah nakon nje slijedi čarobni Parc Guell - zelena oaza na brdu povrh Barcelone koja osvaja pogledom, koliko i spektakularnim mramornim ukrasima na arhitekturi.

I dok većina gradova može samo sanjati o tolikoj pomami za jednom atrakcijom, u Barceloni čine sve kako bi smanjili broj turista u Parcu Guell, odnosno u čitavom naselju La Salut.

Naime, s obzirom na to da ovaj predivan park godišnje pohodi oko 9 milijuna turista, sve su češći problemi s prometom, odnosno javnim prijevozom koji je praktično jedino prijevozno sredstvo (uz taksi) kojim se može doći do ove lokacije.

Glavni problem su ogromne gužve u jedinoj autobusnoj liniji, 116, koju lokalno stanovništvo gotovo više ne može koristiti. To izaziva velike poteškoće posebno starijem stanovništvu jer je čitav kvart smješten na velikoj visini.

Barcelona je ovaj problem pokušala riješiti time što se svaki posjetitelj mora predbilježiti za određeni termin posjete parku, ali kada niti to nije upalilo, otišli su korak dalje i zamolili Google Maps i Apple da u potpunosti izbrišu ovu liniju sa svojih mapa. Zahtjev je napokon odobren te je put do slavnog parka sada posve - izbrisan.

Do Parca Guell, koji je otvoren za javnost 1926. te uvršten na listu UNESCO-vih znamenitosti 1984., većina neupućenih turista sada će biti prisiljena koristiti znatno skuplju opciju taksija ili se odvažiti na smjelo pješačenje do čudesnog lokaliteta koji je dizajnirao slavni Antoni Gaudi.