PUTovanja za pustolovne

Ovih sedam plaža smatraju se najopasnijim na svijetu, ne samo zbog morskih pasa

06.04.2024 u 22:55

Bionic
Reading

Malo se toga može usporediti s izležavanjem na plaži. Da nije tako, ne bi baš opuštanje uz more bilo vjerojatno najvažniji turistički mamac u svakoj regiji, državi ili gradu koji imaju sreće da su smješteni na kakvoj pješčanoj, šljunčanoj ili kamenitoj obali. No ponekad izležavanje i nije baš tako ugodno

Ima, naime, plaža na kojima vladaju smrtonosne meduze, opasni vjetrovi i morske struje, morski psi, pa i gomile smeća. Pustolovi će možda i tamo naći zadovoljstvo, no najčešće se ono traži drugdje. Ipak, ovdje je riječ o plažama, i to u nekim slučajevima vrlo poznatim.

Ovaj popis sedam najopasnijih plaža, objavljen na portalu Travel, istodobno je upozorenje koliko pažljivo treba planirati i istraživati prije putovanja da ne bi bilo iznenađenja koja su ovdje spomenuta. Većina navedenih lokacija nisu među onima na koje putuje mnogo naših ljudi, no uvijek je dobro znati gdje nas što čeka.

7. Chowpatty, Mumbai (Indija)

Girgaon Chowpatty je javna plaža koja se pruža uz cestu u četvrti Girgaon u Mumbaiju. Iznimno je popularna i često je koriste kao turistički mamac u tom indijskom velegradu, posebno zbog pogleda na zalazak sunca, a uz nju su smješteni štandovi s hranom i zabavni park. Međutim ova je plaža zbog zagađenosti i mora i pijeska golemim količinama smeća vrlo opasna i za zdravlje ljudi i za živi svijet u moru. Pijesak je - unatoč povremenim akcijama čišćenja - prepun plastike, ostataka hrane, naftnih mrlja, pa i fekalija koje ostavljaju kupači ili dolaze iz obližnjih kanalizacijskih cijevi. No na tu plažu, nekoliko kilometara dug pješčani pojas, i dalje se ide. Dodatna opasnost krije se u nedovoljnom broju spasitelja.

6. Hanakapi'ai, Havaji (SAD)

Ova je plaža jedna od najljepših na Havajima, a nalazi se na otoku Kauai, koji obično zovu Vrtni otok, zbog kojega se mnogi zaljube u ovo pacifičko otočje. S plaže Hanakapi'ai pružaju se prekrasni pogledi na Pacifik, no svatko tko tamo dođe osim pučine vidjet će znakove upozorenja o opasnim valovima koji se lome na obali, morskim strujama koje idu istodobno u više smjerova i razornim plimama. Naime, ova plaža, za razliku od većine drugih u tom dijelu svijeta, nema pred sobom koraljni greben koji bi predstavljao branu moćnim oceanskim strujama koje zbog toga udaraju o obalu punom snagom. Od 2009. do 2019. zabilježeno je devedesetak smrtnih slučajeva zbog davljenja u tamošnjim vodama.

5. Gansbaai (Južna Afrika)

Ribarski gradić Gansbaai, dva sata vožnje udaljen od Cape Towna, obično zovu globalnom prijestolnicom morskih pasa. Na tamošnjoj obali turisti mogu - zahvaljujući licenciranim agencijama - plivati s velikim bijelim psinama. I druge vrste morskih pasa tamo su redoviti gosti, što taj dio južnoafričke obale čini iznimno opasnim za plivače i surfere. Bez obzira što su slučajevi neizazvanih napada morskih pasa vrlo rijetki i često je reputacija tih riba mnogo gora od stvarne situacije, valja biti oprezan. U desetak posljednjih godina u Južnoj Africi zabilježeno je tridesetak neizazvanih napada, od čega je šest završeno smrću, uključujući one na obali Gansbaaija.

4. New Smyrna, Florida (SAD)

Ako je Gansbaai mjesto s najvećom koncentracijom morskih pasa na svijetu, plaža New Smyrna na Floridi zaslužuje titulu lokacije s najviše njihovih napada u SAD-u. Smyrna je izuzetno popularna među surferima i ribolovcima, no baš te dvije kategorije zaljubljenika u more su i najugroženije - samo 2023. na Floridi je bilo 69 neizazvanih napada morskih pasa na ljude. No ništa ne može spriječiti od dolaska one koji tamo nalaze užitak u jahanju na valovima ili u ribolovu, pa se lokalno stanovništvo sada suočava s drugim problemom: prevelikim gužvama i na plaži i u prometu.

3. Cape Tribulation (Australia)

Plaža Cape Tribulation, smještena blizu prašume Daintree u australskom Queenslandu, jedna je od pristupnih točaka za plovidbu brodicama do Velikog koraljnog grebena. Većinom privlači plivače, kajakaše i fotografe željne spektakularnih prizora u moru i iznad njega. Na njihovu žalost, jako je 'popularna' i među smrtonosnim meduzama, otrovnim zmijama, morskim krokodilima, čak i među kazuarima, golemim pticama koje ne lete, a poznate su po napadima na ljude kad tragaju za hranom. Ovi posljednji nisu nimalo naivni, mogu biti teški do 80 kilograma i trče brzinom do 50 kilometara na sat. Ako ih sretnete, polako se povucite i nikad ih ne pokušavajte hraniti.

2. Playa Zipolite (Meksiko)

O ovoj meksičkoj plaži sve govori njezin 'nadimak': Plaža mrtvih. Glavni razlog su jake struje i valovi. Smještena je u San Pedro Pochutli, u meksičkoj saveznoj državi Oaxaca, a vrlo je popularna među surferima i gurmanima zbog okolnih restorana. S druge strane, tamošnje struje, valovi i posebno strujanje donjeg sloja morske vode od obale prema otvorenom moru vrlo su opasni i uzrok su čestih ozljeda, pa i pogibija lokalnog stanovništva i turista. Crna statistika broji najmanje 50 mrtvih svake godine. Vrlo često se događa da plivači budu odvučeni dalje od obale, pa je mnogo slučajeva utapanja, što poziva na dodatni oprez, kao i zbog uistinu velikih valova.

1. Otok K'gari (Australija)

Otok koji govornici engleskog zovu Fraser, a Aboridžini ga znaju kao K’gari, smješten je u jugoistočnom dijelu australskog Queenslanda i slavan je zbog svojih jezera, plaža i raskošne prašume, a riječ je o najvećem pješčanom otoku na svijetu. Stoga nije čudno što godišnje privlači oko pola milijuna turista u potrazi za prekrasnim krajolicima i pustolovinama u prirodi. No na tom istom rajskom mjestu prijete i brojne opasnosti: smrtonosni pauci i zmije, divlji i nepredvidljivi psi, meduze, morski psi, snažne morske struje i potpun nedostatak spasilačkih službi na plaži.

Posebna napast je divlji pas dingo, pa su posjetitelji otoka upozoreni da ne trče izvan ograđenih dijelova plaže, da uvijek imaju djecu na oku, u šetnji nose štap, a ako ga sretnu, da ga nikako ne pokušavaju hraniti. Da to nisu prazna upozorenja, potvrđuje i statistika: prošle godine zabilježena su čak 133 incidenta s divljim psima.