BOJA IZ SNOVA

Pokazalo istraživanje: More na ovoj europskoj plaži je uvjerljivo najplavlje

10.04.2024 u 08:48

Bionic
Reading

Brojne studije pokazale su pozitivan utjecaj blizine vode na ljude. To nas čini mirnijima, kreativnijima i boljima. No jeste li se upitali gdje se nalazi plaža uz najviše plavu vodu?

CV Villas prikupio je s Googlea nefiltrirane slike 200 plaža širom svijeta, zatim ih analizirao kako bi prikazao njihov RGB kod boje i usporedio ga s kodom certificirane najplavlje nijanse plave, YInMn Blue, koju su otkrili znanstvenici sa Sveučilišta Oregon State 2009. godine.

Istraživački tim otkrio je da plaža Pasqyra (Plaža zrcala) u Albaniji ima najplavlju vodu na svijetu.

'Plaža Pasqyra zauzima prvo mjesto, a boja mora je udaljena samo 12,4 boda od nijanse YInMn Blue', objavila je tvrtka svoje podatke.

Ova divna lokacija uz more smatra se najljepšim dijelom albanske obale.

Plaža se nalazi na južnom kraju Albanije, preko puta grčkog otoka Krfa, i smještena između velikih stijena koje je štite od vjetra. Zbog svoje lokacije ima samo jedan restoran i bar, ali to je više nego dovoljno za fantastičan dan na plaži. Iako je potrebno malo truda da dođete do nje, posjećuju je mnogi, stoga očekujte gužve. Ali opet, sve je to vrijedno da biste bacili pogled na upečatljivo plavo more.

Pasqyri se na popisu plaža s najplavljim morem pridružila Paralia Mpouka (Long Beach) u Grčkoj na drugom mjestu, udaljena samo 13,6 bodova od nijanse YInMn Blue, a slijedi je Kasiopi u Grčkoj na trećem mjestu sa samo 14,1 bodom udaljenosti. Zatim slijede Plage de la Vernette u Francuskoj i plaža Kaputas u Turskoj - što zaokružuje top 5 plaža.

Prema CV Villasu, sedam od 30 najboljih lokacija s najplavljim morem na svijetu pripada Grčkoj (uključujući dvije već spomenute): plaža Voulisma na Kreti, Foki na Kefaloniji, Omprogialos, također na Kreti, te plaže Antisamos i Dafnoudi (opet) na Kefaloniji.