NEPOZNATE ČINJENICE

Svakodnevno ga koristimo, a ne znamo najvažnije

17.10.2013 u 09:02

Bionic
Reading

Znojimo se s razlogom, ipak se čak 18 milijardi dolara godišnje troši na proizvode za zaustavljanje i sprečavanje nuspojava znojenja

Jedan od must have kozmetičkih proizvoda i za muškarce i žene svakako su dezodoransi i antiperspiranti. No iako ih koristimo svaki dan, neke iznenađujuće činjenice o njima sigurno niste znali.

Dezodorans ubija bakterije
Znoj sam po sebi nema neki poseban neugodan miris. Dapače nema nikakav miris. No bakterije koje nastaju nakon što se uznojimo izazivaju neugodan miris, a dezodoransi zaustavljaju njihov razvoj.

Antiperspiranti ne zaustavljaju proces znojenja

Iako se mnogi reklamiraju kao antiperspiranti s pojačanim djelovanjem, većina tih proizvoda smanjuje znojenje za 20 posto, a neki koji se deklariraju kao extra strong smanjuju znojenje za 30 posto.

288540,287883,281039,277486
Možete postati imuni na antiperspirant

Tijelo se može tako prilagoditi istom tipu dezodoransa da će pronaći način da otpusti znoj kroz druge žlijezde. 'Dobro je stoga svakih šest mjeseci mijenjati tip dezodoransa kako biste spriječili da dođe do toga', kaže dermatologinja Han Lee sa Sveučilišta Južna Kalifornija.

Nisu moderni fenomen

Stari Egipćani su 'izmislili kupanje u mirisima': pazuh su trljali mirisnim travama i začinima, najčešće cimetom, i na taj način ublažavali neugodan miris. Prvi dezodorans proizveden je 1888. godine i zvao se Mum, a prvi antiperspirant, nazvan Everyday, 15 godina poslije.

Nije važno jeste li muškarac ili žena
Iako žene imaju više žlijezda znojnica, muškarci se više znoje. Dezodoransi i za žene i muškarce sadrže jednake aktivne sastojke u jednakim omjerima, a razlikuju se samo u dizajnu pakiranja i mirisu, prenosi Discovery Health. No još uvijek je, prema nekim istraživanjima, samo deset posto uniseks dezodoransa na tržištu.

Ne treba svatko dezodorans
Iako su nas uvjerili u suprotno, mnogo ljudi nema tako neugodan miris, prenosi Esquire, a neki koji očito imaju sretnu genetsku kombinaciju nikad ne osjete neugodan miris na sebi. Zanimljivo je da je svojedobno glumac Matthew McConaughey u jednom intervjuu izjavio da mu dezodoransi nisu potrebni i da ih ne koristi. Sljedećeg dana pred njegovim vratima dočekala ga je zanimljiva pošiljka jedne kozmetičke tvrtke uz zalihu dezodoransa i poruku 'Vrijeme je da počneš'.

Možete napraviti sami svoj dezodorans
Mnogo je ulja i sastojaka s antibakterijskim svojstvima, stoga nije nemoguće da sami napravite svoj dezodorans. Soda bikarbona može biti osnova prirodnog dezodoransa jer ublažava neugodne mirise, a eterična ulja, posebno ona citrusna, dat će svježinu. Naravno, eterična ulja treba koristiti u kapljicama i miješati ih s npr. shea maslacem, kokosovim uljem i sl.