SINDROM KARPALNOG TUNELA

Svakodnevan rad za računalom može uzrokovati računalnu šaku

04.10.2016 u 09:00

Bionic
Reading

Svakodnevan rad za računalom može uzrokovati računalnu šaku

Već smo spominjali i pisali o sindromu karpalnog tunela, bolesti šake koja je uzela maha u 21. stoljeću, sukladno modernom načinu života koji podrazumijeva svakodnevni rad za računalom ili tabletom, rad mišem, tipkanje po mobitelu i slično. Podsjećamo, karpalni tunel se nalazi na prijelazu šake u ručni zglob sa strane dlana, a sindrom karpalnog tunela je bolest šake do koje dolazi najčešće zbog učestalog ponavljanja jedne te iste radnje rukom, kao što je u ovom slučaju tipkanje.

Bolje spriječiti, nego liječiti

Prevencija i korištenje odmora prilikom tipkanja uvelike mogu pomoći u sprečavanju nastanka sindroma karpalnog tunela ili računalne šake, u ovom slučaju. Također se preporučuje svima koji puno tipkaju, po bilo kojem uređaju, da si postave predloške koji su posebno dizajnirani da olakšaju rad za računalom/tabletom/mišem i mobitelom. Osim toga, potrebno je izbjegavati prečesto savijanje ručnog zgloba.

Trnci u rukama

Ukoliko je ipak došlo do određenih simptoma kao što su trnci, nemir u rukama, kvrčenje prstiju, slabost u rukama, peku vas šake ili vas dulje vrijeme bez razloga bole, najčešće prva tri prsta, vrijeme je da potražite pomoć specijalista za šaku i ruku jer su ovo simptomi koji ukazuju na to da je sindrom karpalnog tunela već nastao.

Dijagnoza je ključna za uspješan rezultat

Najbolje se odmah obratiti specijalistu za šaku i ruku jer će takav liječnik moći na vrijeme postaviti točnu dijagnozu. Ljudi se često zbune i misle da imaju problem s vratnom kralježnicom zbog sjedenja pa odlaze na različite fizikalne terapije, ali kada njihovi simptomi ne nestanu, završe u ambulanti specijalista ortopeda za šaku i ruku.

(Ne)operacijsko liječenje

Hoće li se morati operirati računalna šaka, ovisi o tome u kojem je stadiju sindrom karpalnog tunela. Pacijenti koji duže vrijeme ignoriraju simptome i izbjegavaju posjet liječniku specijalistu najčešće mogu riješiti svoj problem isključivo operacijom. Operacija je potrebna kako bi se oslobodio mehanički pritisak na živac koji se nalazi unutar karpalnog tunela. Oslobađanje pritiska živca medianusa učinkovit je i siguran zahvat koji u najvećem broju slučajeva oslobađa pacijenta svih tegoba.

Manji dio pacijenata koji je reagirao na vrijeme u samom začetku pojave bolesti može se izliječiti bez operacije pomoću smanjene upotrebe šake, češćih pauza u poslu ili primjenom injekcija kortikosteroida koje se apliciraju u karpalni tunel.

Posljedice računalne šake

U slučaju duljeg trajanja bolesti i dugotrajne kompresije živca dolazi do nepotrebnog produžavanja tegoba pacijenta, težeg oštećenja živca, dužeg vremena oporavka nakon operativnog zahvata te se općenito smanjuju izgledi inače uspješnog operacijskog liječenja. Tako se smanjuje radna sposobnost pacijenta, što dovodi i do loših ekonomskih posljedica po bolesnika, a s obzirom na visoku učestalost bolesti i po samo društvo u kojem živimo.

Prof. dr. sc. Ranko Bilić radi u Poliklinici Bilić Vision, a više od 30 godina uspješno liječi sve kompresijske sindrome živaca, prijelome šake i ruke, sindrome prenaprezanja, tumore i svu ostalu problematiku u području šake i ruke. U svojem radnom vijeku do sada je operirao više od 15.000 pacijenata s navedenim problemima u području šake i ruke. Naručiti se možete pozivom na broj 01/ 4678 444 ili putem web stranice: www.bilicvision-ortopedija.hr