BEZ KOMPLICIRANJA

Stručnjak s Harvarda: Ovo su četiri jednostavna načina prehrane za dulji život

09.01.2024 u 06:06

Bionic
Reading

Početkom nove godine obično na scenu stupa i nova dijeta. No za blagotvorne učinke nije nužno učiniti drastične promjene – dovoljno je napraviti nekoliko malih izmjena u uobičajenim obrascima prehrane da biste produljili životni vijek

'Na dugovječnost, naravno, utječu mnogi čimbenici', kaže doktor Frank B. Hu, profesor nutricionizma i epidemiologije na harvardskoj Školi javnog zdravlja T.H. Chan. 'No prehrana je jedan od najvažnijih čimbenika koji mogu utjecati na rizik od kroničnih bolesti, smrtnost i dugovječnost', dodaje.

Doktor Hu predlaže četiri jednostavna načina prehrane da biste povećali šanse za produljenje životnog vijeka.

Jedite više cjelovite hrane

'Prije svega se usredotočite na cjelovitu i minimalno prerađenu, posebno biljnu hranu', kaže Hu. 'Nastojite uključiti više cjelovite hrane, poput voća, povrća, cjelovitih žitarica, orašastih plodova i mahunarki u svaki obrok', dodaje. Hu snažno preporučuje prehranu sličnu mediteranskoj, zdravoj biljnoj ili prehrani koja prevladava na japanskom otoku Okinawa, a sve su redom bogate cjelovitim namirnicama.

'Dokazano je da ti načini prehrane smanjuju rizik od kroničnih bolesti poput dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti, nekih vrsta raka, ali i rizik od demencije', kaže. A upravo to su glavni uzroci smrti. 'Pokazalo se da ti zdravi načini prehrane smanjuju rizik od prerane smrti i dovode do duljeg životnog vijeka', ističe.

Smanjite konzumaciju prerađene i ultraprerađene hrane

Nakon što dodate više cjelovite hrane u svoju prehranu, Hu predlaže smanjenje prerađene i ultraprerađene hrane. Za primjer navodi Amerikance jer se previše nezdravo hrane, a u njihovoj prehrani gotovo 60 posto kalorija dolazi iz ultraprerađenih namirnica.

Studija koja je ispitivala zdravstvene ishode više od 11 tisuća odraslih osoba u razdoblju od 19 godina otkrila je da su oni koji su najviše jeli ultraprerađenu hranu unutar tog vremenskog okvira imali 31 posto veći rizik od smrti od svih uzroka u usporedbi s ljudima koji su jeli manje ultraprerađene hrane.

Budite fleksibilni po pitanju prehrane

'Ne postoji stroga vrsta prehrane koju bi svatko trebao slijediti da bi živio dulje i zdravije', kaže Hu. 'Smatram da postoje različiti načini prehrane i ljudi mogu kreirati svoju fuzijsku prehranu.'

Odredite u kojoj od cjelovitih namirnica stvarno uživate i kreirajte svoj zdravi način prehrane, kaže. Možete tako kombinirati elemente mediteranske i prehrane s otoka Okinawa ili stvoriti potpuno novi obrazac.

'To je način na koji zapravo možete poboljšati uživanje u hrani, uz dugoročno pridržavanje prehrambenih obrazaca', napominje Hu. A prema njegovim riječima, važno je biti fleksibilniji i uživati u zdravoj prehrani.

Iskoristite vrijeme obroka za društvena okupljanja

Kad je riječ o dugovječnosti, čimbenici načina života poput tjelesne aktivnosti, upravljanja stresom i prehrane iznimno su važni. Ali postoji još jedna komponenta koju treba uzeti u obzir, a to su društvene veze. Hu smatra korištenje obroka za društvena okupljanja još jednim načinom da povećate svoje šanse za duljim životom.

'Veza između hrane i društvenih veza je prirodna jer hrana zbližava ljude', kaže. Dajući prednost obroku kao trenutku za druženje, možete istovremeno uključiti dva obrasca ponašanja koja su povezana s dugovječnošću, kaže Hu. 'Zajedničko jedenje zdrave hrane ne samo da hrani naša tijela, već i naše duše', zaključuje.