UREDSKI POSAO

Strašno je što rad za računalom čini tijelu

11.02.2014 u 08:46

Bionic
Reading

Bole vas leđa ili zglobovi? Provjerite osjećate li već posljedice rada u uredu

U vremenu krize i nezaposlenosti, nezahvalno je ukazivati na nedostatke nekoga posla, ali dugoročno svaki čovjek mora razmišljati o svojemu zdravlju. Uredski posao, kako napominju mnogi stručnjaci, iznimno je stresan za naše tijelo i utječe na zdravlje. Neke simptome možda već i sami osjećate. Donosimo vam uvid u neke od njih, a ako se prepoznajete, počnite djelovati.

Bol u šaci

Ako osjećate bol u palcu te u šaci kad okrećete zglob, vjerojatno je riječ o sindromu de Quervain. Riječ je o upalnom stanju šake koje može biti vrlo bolno. Danas tu bolest najčešće uzrokuje pretjerano korištenje kompjuterskoga miša. Primijetite li ove bolove, konzultirajte se s liječnikom i svakako nabavite postolje za miš koje će ruku staviti u prirodniji položaj.



Bol u stražnjem dijelu vrata

Boli li vas ikada na stražnjoj strani vrata? Riječ je o boli koja peče i ma koliko sami sebe masirali, ništa ne pomaže. Kako pojašnjavaju stručnjaci, takva bol rezultat je neispravnog sjedenja za stolom. Vrlo vjerojatno se često naginjete prema računalnom ekranu koji je ili predaleko ili vi ne vidite dobro. Ako je ekran predaleko, približite si ga. Ako pak ne vidite dobro, konzultirajte se s liječnikom.

Bol u gornjem dijelu leđa

Kako pojašnjavaju stručnjaci, bol u gornjem dijelu leđa javlja se kao posljedica napetosti, a to je pak rezultat predugog sjedenja. Ako radite uredski posao, vjerojatno predugo sjedite. Dodajmo tome da su vrlo često neudobni i stol i stolac, a konačni rezultat je bol u gornjem dijelu leđa. Savjet stručnjaka je taj da se svakih 45 minuta prošećete i, ako je moguće, napravite nekoliko vježbi. Inače, redovita tjelovježba obavezna je za sve one koji imaju spomenute probleme.

Bol u zglobovima

Kad se na kraju dana opustite, osjećate li bol u zglobovima – najčešće laktovima i kolenjima? Takva bol rezultat je uredskog posla. Dakle, sjedite cijeli dan za stolom koji vrlo vjerojatno nije prilagođen vama, a uz to ni stolac nije pravilan, kao ni tastatura koja je ili preblizu ili predaleko. Poduzmite sve što možete kako biste si na poslu osigurali namještaj i potrebne uređaje prema zdravstvenim pravilima. Zapamtite da je zdravlje najvrednije.

Nemirno tijelo

Trnci u rukama i nogama, nemirne noge, titranje mišića, nervoza, nemir… Popis zapravo može biti beskonačno dug, ali zajednički nazivnik svemu je isti – stres! Pritom ne mislimo na stres zbog kolega i nadređenih nego stres koji tijelo trpi i pamti jer je svaki dan u svom neprirodnom položaju. Ljudi nisu stvoreni za sjedilački način života i za neprestano gledanje u ekran. Možda vi toga niste ni svjesni, ali vaše tijelo jest. Dugotrajno bavljenje uredskim poslom može rezultirati ozbiljnim bolestima. Spriječite to! Ako već ne možete pobjeći od posla, slobodno vrijeme obavezno iskoristite za stvari koje će pridonijeti zdravlju.