PET KLJUČNIH FAZA

Što sve žensko prijateljstvo treba preživjeti?

01.07.2013 u 08:53

Bionic
Reading

Ženska prijateljstva nisu nimalo jednostavna, a njihovo nastajanje može trajati mjesecima, nekad čak i godinama. Međutim, jednom čvrsto sklopljena, nerijetko mogu potrajati i cijeli život te biti jedna od najčvršćih potpora i oslonaca u životu. No kako uopće nastaju ženska prijateljstva i kroz koje faze prolaze?

Znatiželja
Ovo je točka u kojoj svako prijateljstvo započinje. Mora postojati nešto što vas je privuklo, što vas navodi da tu osobu upoznate. Ta želja ne mora nužno biti svjesna ili očita, no u ovoj fazi moramo imati razlog da barem malo težimo da strancu kojega upoznajemo damo priliku da nam postane prijatelj, piše Huffington Post

Istraživačka faza
Svako potencijalno prijateljstvo zahtijeva zajedničko provođenje vremena. Kod nekih, to se vrijeme događa automatski (dječja grupa za igru, probe zbora, joga grupa i slično), no u većini slučajeva zajedničko druženje će trebati inicirati i prakticirati. Naime, prijateljstvo se neće ostvariti ako, bez obzira na svu privlačnost iz prve faze, ne nađete vremena za upoznavanje i druženje.

Prisnost
Ovo je faza za koju često priželjkujemo da bude prva faza prijateljstva. Često želimo doživjeti ovu razinu udobnosti i prisnosti s nekime već nakon prvog sastanka, zaboravljajući kako je za izgradnju prijateljstva potrebno vrijeme. Prema riječima Shaste Nelson, potrebno je šest do osam 'sastanaka' prije nego li prijateljstvo dođe do ove faze. Naravno, to ovisi što radite tijekom zajedničkog vremena te koliko tajni dijelite, no činjenica je da u jednom trenutku u ovoj fazi prijateljstvo ulazi u fazu prisnosti. U ovoj fazi nastupa povjerenje da ona dosita želi razgovarati s vama kada ju nazovete, da zajedničko vrijeme možete spontano organizirati, bez premještanja rasporeda što zna potrajati i do dva tjedna, te da počinjete uspješno predviđati kako će ona reagirati na različite događaje.

Ranjivost
Ova faza je pomalo škakljiva, s obzirom na to da na obje strane postoji zamka: ubrzavanje cijeloga procesa ili pak izbjegavanje. Neke žene požuruju u ovoj fazi jer se s novom prijateljicom osjeća bliže nakon što su jedna s drugom podijelile intimu i bolna iskustva. Međutim, kako upozorava Shaste Nelson, ne bismo trebali druge zatrpavati svojim emocijama samo kako biste se osjećali povezanijima. Osim toga, od prijatelja s kojima je odnos u začetnim fazama ne bi trebalo očekivati da se dokazuju te da uz nas budu u ekstremnim situacijama.

S druge strane, u jednome trenutku nakon provedenog zajedničkog vremena, ukoliko niste voljni otkriti svoje pravo lice, iskreno se smijati i izraziti nesigurnost, prijateljstvo će naići na zapreku, a možda se čak i raspasti. Ovo je faza u kojoj se odvija prvo 'plakanje na ramenu', u kojoj se prijateljice povezuju na dubljoj razini i jačaju svoju vezu.

Prijateljstvo prožeto intimnošću
Ova zdanja faza odnosi se na najbolje prijateljice. Međutim, kako navodi Shaste Nelson, prirodno je imati nekoliko najboljih prijateljica koje se međusobno razlikuju. Naime, i brojna istraživanja pokazuju kako su nam potrebni različiti prijatelji te se ne treba ograničavati. Međutim jednako tako treba imati na umu da ne mogu svi s kojima se družiti zavrijediti biti u ovoj zadnjoj fazi koja okuplja najbolje prijatelje.

Ova faza se odnosi na osobe kojima potpuno vjerujete, bez granica i sumnji te su si spremne bezuvjetno pomoći.