SIMPTOMI PERIMENOPAUZE

Muče vas napadi vrućine noću? Ovako možete olakšati problem

20.04.2024 u 18:29

Bionic
Reading

Budite se u noći potpuno u znoju s osjećajem kao da 'gorite' pod temperaturom? Ne, problem nije s klimom ili sustavom grijanja, već se radi o jednom od najčešćih simptoma perimenopauze - noćnim napadima vrućine, tzv. valunzima

Uvjereni ste da ste premladi za napade vrućine? Razmislite još jednom… Većina žena počinju osjećati simptome perimenopauze u svojim 40-ima. Ti simptomi uključuju neredovite menstruacije, suhoću vagine i, da, valunge. Čak 3 od 4 žene imat će valunge u godinama koje prethode menopauzi.

Ipak, rješenja ima: hormonska terapija, promjene načina života i odgovarajuća prehrana, mogu vam pomoći da ostvarite kvalitetan san koji vam je nužan.

Dr. Pelin Batur, dala je korisne savjete za preživljavanje neugodnih 'noćnih izleta u tropske krajeve'.

Zašto baš noću nastaju valunzi?

Znanstvenici ne znaju točan razlog napada vrućine i noćnog znojenja, poznatih kao vazomotorni simptomi, ali najvjerojatnije su povezani s promjenama u razinama hormona. Kad uđemo u menopauzu, tijelo počinje proizvoditi manje estrogena, hormona koji luče jajnici i koji regulira menstrualni ciklus.

Ali ono što je točno jest da valovi vrućine mogu biti jako, jako neugodni. Možda ćete se osjećati kao da vas je 'progutao' toplinski val, možda ćete se znojiti, pocrvenjeti i osjećati kako vam srce lupa. I naravno, valunzi su nepoželjno iskustvo u bilo koje doba dana, no posebno mogu biti zabrinjavajući noću, kada smetaju vašem snu.

Zašto su valovi vrućine gori tijekom noći?

Napadi valova vrućine nisu nužno gori noću - ali mogu proizvesti takav osjećaj, pogotovo kada se probudite potpuno znojni.

Naleti vrućine obično traju samo nekoliko minuta, a mogu biti praćeni i napadom zimice. Dok cijela ta muka završi, možda ćete biti sasvim budni i osjećati se nelagodno, a da ne spominjemo kako ste se preznojili i da, vrlo je neugodno probuditi se usred noći potpuno mokri.

'Ako se ne naspavate dobro zbog noćnog znojenja, ono postaje više od obične smetnje. Da, to je u nekom trenutku postaje veliki problem koji se tiče kvalitete života', kaže dr. Batur.

Kako se nositi i zaustaviti noćne valunge

Vazomotorni simptomi povezani s menopauzom nisu opasni. Ali ako vam ometaju san ili vas na neki drugi način čine nesretnima, pomoć je moguća. 'O tome razmišljam kao o trostrukom načinu rješenja problema: prirodni pristup, nehormonska terapija i uzimanje hormona', kaže dr. Batur. Ona je podijelila i nekoliko korisnih savjeta kako svesti noćno znojenje na minimum.

1. Pronađite (i izbjegnite) svoje okidače

Određena hrana ili okolišni okidači mogu izazvati noćno znojenje. 'Neki ističu i da na noćno znojenje utječu mogu pridonijeti povećani unos šećera, stres i kofein", primjećuje dr. Batur.

Ostali uobičajeni okidači uključuju:

  • Konzumiranje začinjene hrane.
  • Vježbanje u vrućem okruženju.
  • Vruće kupke.

Provedite nekoliko dana prateći valove vrućine i što ste radili u satima prije njih. Možda ćete otkriti da je začinjena večera ili nošenje flanelske pidžame u krevetu doista utječu na noćno znojenje.

2. Smanjite stres

Lakše reći nego učiniti, naravno, ali smanjenje razine stresa može učiniti čuda za vaše zdravlje općenito - a može smanjiti valove vrućine. Jedna studija pokazuje da osjećaj tjeskobe može biti dobar pokazatelj nadolazećeg valunga. 'Podaci za sve ovo su nedovoljni, ali svakako ima smisla pokušati smanjiti stres, vježbati svjesnost i duboko disati", napominje dr. Batur.

3. Neka vaš krevet postane 'hladna zona'

Poduzmite korake kako biste svoju spavaću sobu pretvorili u vaše utočište bez valunga kako biste izbjegli noćno znojenje.

  • Noću smanjite temperaturu u spavaćoj sobi.
  • Nosite laganu pidžamu od prozračnih tkanina poput lana i pamuka.
  • Spavajte s uključenim ventilatorom tijekom cijele noći (ili klimom).
  • Upotrijebite gornju plahtu i laganu posteljinu kako biste se mogli pokriti ili otkriti prema potrebama.
  • Ako je moguće, razmislite o isprobavanju jastuka i navlaka za madrac punjenih rashladnim gelom.

4. Posjetite liječnika

Ako vam noćni valovi vrućine ne daju spavati, liječnik vam može pomoći. Njihov način djelovanja ovisit će o vašem zdravstvenom stanju. Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) ima dva nehormonska lijeka na recept posebno za liječenje vazomotornih simptoma.

Ostale opcije mogu uključivati i :

  • Hormonska terapija npr. podiže razinu hormona (bilo samog estrogena ili estrogena i progestina) kako bi se ublažili neki od simptoma menopauze, uključujući vazomotorne simptome.
  • Drugi lijekovi na recept, poput nekih antikonvulziva i antidepresiva, mogu pomoći u ublažavanju noćnog znojenja.
  • Komplementarne terapije poput kognitivne bihevioralne terapije, hipnoze i akupunkture mogu se koristiti same ili zajedno s lijekovima na recept.

Prestaju li ikad valovi vrućine?

Valunge možete osjećati mjesecima ili čak godinama, no ako vam smetaju u životu, vrijeme je da potražite liječenje.

Osim toga, nisu svi valovi vrućine zbog perimenopauze.

'Mogu biti povezani s poremećajima štitnjače i drugim stanjima ili lijekovima, stoga je posebno važno da posjetite liječnika kako bi vam pomogao utvrditi temeljni uzrok i pronašao smjer djelovanja kako biste poboljšali zdravlje i između ostalog pomogli vam da spavate cijelu noć', zaključuje dr. Batur.