OPASNE POSLJEDICE

Što stres čini ženskom zdravlju?

11.02.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Stres nije dobar ni za jednog čovjeka, ali posebno je opasan za tijelo žene. Evo što se sve događa u organizmu žene koja je često izložena stresu

Mnogo je različitih načina na koji muškarci i žene reagiraju na stres. Postoje i znatne razlike u tomu kako stres utječe na zdravlje žena u odnosu na zdravlje muškaraca. Istraživanja su otkrila da stres nije blagonaklon prema ženskom zdravlju. Posljedice mogu biti razne – od onih manje ozbiljnih do potencijalno vrlo opasnih.

Smanjen libido

Važni životni događaji koji uzrokuju stres poput pokretanja novog posla ili selidbe u novi grad, mogu smanjiti libido. To se može dogoditi kada povišena razina kortizola, tzv. hormona stresa, potiskuje spolne hormone.

Neredovite menstruacije
Akutni i kronični stres može promijeniti hormonalnu ravnotežu u tijelu žene. To pak može dovesti do narušavanja menstrualnog ciklusa. Istraživači su otkrili da žene u stresnim poslovima imaju 50 posto veći rizik za skraćenje menstrualnog ciklusa. To se ne događa ženama koje rade manje stresne poslove.

Pojava akni
Povišena razina kortizola u tijelu može uzrokovati višak proizvodnje masnoće u koži koja pak pridonosi razvoju akni. Jedno istraživanje provedeno među studenticama, pokazalo je da sve imaju vidno narušenu kožu aknama u vrijeme stresnog razdoblja ispita.

Ispadanje kose

Veliki emocionalni ili psihološki stres može izazvati fiziološku neravnotežu koja pridonosi gubitku kose. Stres može poremetiti životni ciklus kose uzrokujući njezino ispadanje. Iako možda nećete primijetiti gubitak kose tijekom razdoblja stresa, promjene se mogu dogoditi i tri do šest mjeseci kasnije.

Loša probava
Dugotrajan stres može uvelike utjecati na probavni sustav i to povećanjem želučane kiseline. To pak uzrokuje probavne smetnje i nelagodu, a u nekim slučajevima može doći i do sindroma iritabilnih crijeva te do čira na želucu. Smanjenje stresa ključ je za održavanje zdravog probavnog sustava.

Depresija
Žene imaju dvaput veću šansu za obolijevanje od depresije, i to zato što najčešće lošije reagiraju na stres od muškaraca. Iako se čini spolno neravnopravno, tako je. Žene, naime, dulje vrijeme mogu 'nakupljati' stres, ali kad se pojavi određena situacija kao okidač, javlja se ozbiljna depresija praćena pojačanim lučenjem kortizola.

Nesanica
Većina od nas zna za prevrtanja po krevetu i nemira u nogama, posebno kad to prate misli o aktualnim životnim problemima. Stres je najčešći uzrok nesanice, a to dovodi do novoga stresa – začarani krug koji može biti vrlo opasan po zdravlje žene.

Debljanje
Istraživanja su pokazala da postoji povezanost između visoke razine kortizola i masnih naslaga na trbuhu i struku. Jednako tako uočena je i povezanost između povišenog kortizola i sporijeg metabolizma. Uočeno je i da se javlja pojačan apetit koji dovodi do debljanja.

Smanjena plodnost
Iako su potrebna daljnja istraživanja kako bi se bolje objasnila veza između stresa i plodnosti, nedavne studije su otkrile da žene s visokim razinama alfa-amilaze, enzima povezanog sa stresom, imaju više poteškoća u pokušajima da zatrudne. Žene s najvećom koncentracijom enzima tijekom svog menstrualnog ciklusa imaju 12 posto manje šanse da će začeti nego žene koje imaju niže koncentracije alfa-amilaze.

Povećan rizik od bolesti srca i moždani udar
Prema velikom prošlogodišnjem istraživanju u kojemu je sudjelovalo više od 22.000 žena, žene koje su stalno izložene stresu imaju 40 posto veću vjerojatnost da dožive kardiovaskularne tegobe poput infarkta ili moždanog udara nego žene koje su rjeđe izložene stresu. To je vrlo veliki postotak, a posljedice takvih problema mogu biti kobne.