ZA SVE ČOKOLJUPCE

Što kažete na čokoladni tart, jednostavan kolač s kojim je nemoguće pogriješiti

15.05.2020 u 18:17

Bionic
Reading

Za dane kad se zaželite nečeg slatkog i čokoladnog, ovaj jednostavni čokoladni tart savršen je izbor čak i za one koji u kuhinji ne vole provoditi previše vremena

Bogata čokoladna krema gotova je za svega pet minuta, a ako imate iskustva s tijestom za quiche onda ćete bez problema svladati i pripremu tijesta za tarte uz savjete Jamiea Olivera. No ako niste vješti, u bolje opremljenim supermarketima, uz malo sreće, pronaći ćete gotovo prhko tijesto.

Jedino što ne smijete raditi jest štedjeti na čokoladi jer što je čokolada kvalitetnija to je tarte ukusniji bolji. Stoga zaboravite na običnu čokoladu za kuhanje i birajte onu sa 70 posto kakaovca.

Potrebni sastojci

Za kremu

  • 300 ml slatkog vrhnja
  • 2 velike žlice šećera u prahu
  • 400 g tamne čokolade (70%)
  • 90 g maslaca na sobnoj temperaturi
  • 100 ml mlijeka
  • Prstohvat soli

Za tijesto

  • 120 g hladnog maslaca
  • 100 g šećera u prahu
  • 250 g brašna
  • Prstohvat soli
  • 2 žumanjka
  • 2 žlice hladnog mlijeka ili vode

Priprema

Možete tijesto raditi ručno ili s mikserom. Izmiješajte maslac, šećer i prstohvat soli, razmrvite tijesto te dodajte brašno i žumanjke. Kad dobijete smjesu koja izgleda poput krupnijih mrvica dodajte joj hladno mlijeko ili vodu.

Kad se tijesto sjedini formirajte kuglu, no nemojte previše mijesiti tijesto kako bi kasnije bilo prhko.

Prekrijte tijesto prozirnom folijom i stavite u hladnjak na minimalno pola sata.

Nakon što se tijesto malo odmorilo razvaljajte ga na veličinu kalupa. Prebacite ga u namašćeni kalup i lagano utisnite rubove, pomažući se viškom tijesta koji ste odrezali.

Tijesto ponovo stavite na sat vremena u hladnjak ili još bolje zamrzivač pa ga pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 15 do 18 minuta.

Kad se tijesto ohladi napunite ga kremom od čokolade.

Priprema čokoladne kreme

Ulijte vrhnje u posudu te mu dodajte šećer i prstohvat soli te pustite da uzavre.

Maknite posudu s vatre i dodajte vrhnju razlomljenu čokoladu te maslac. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.

Kad se smjesa malo ohladila dodajte joj hladno mlijeko te ponovo miješajte dok ne dobijete glatku, svilenkastu smjesu. Ako smjesa djeluje kao da se podijelila pustite da se još malo ohladi te umiješate malo hladnog mlijeka.

Čokoladnu smjesu ulijte u ispečeno tijesto za tart i pustite sat do dva da se ohladi na sobnoj temperaturi i ukrasite po želji svježim sezonskim voćem te poslužite s tučenim slatkim vrhnjem ili sladoledom od vanilije.