vraća u djetinjstvo

Čokoladna torta koju ćete napraviti bez puno muke i uživati u svakom zalogaju

  • Autor: G.R.
  • Zadnja izmjena 05.05.2020 10:16
  • Objavljeno 03.05.2020 u 10:07
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: HERA FOOD / Alamy / Alamy / Profimedia

U slatkim zalogajima od griza, jabuke i najčešće oraha uživali smo još kao klinci, a ovaj poznati kolač donosimo u malo izmijenjenom obliku i s ponešto drugačijim sastojcima. No sigurno smo da će vam ovi slatki, slasni zalogaji navući osmijeh na lice i vratiti vas u djetinjstvo

Poznati kolač, koji je često znao biti i na vrtićkom jelovniku, donosimo s ponešto izmijenjenim sastojcima, s manje šećera, umjesto oraha koristimo bademe (možete ih zamijeniti s lješnjacima) i preliven je s neodoljivim čokoladnim ganache preljevom.

Potrebni sastojci

  • 120 g šećera
  • 3 jaja
  • 80 g griza
  • 200 ml mlijeka
  • 80 g mljevenih badema
  • 1 velika žlica kakaa u prahu
  • 50 g čokolade za kuhanje
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanilin šećer 100 g maslaca
  • 2 velike naribane jabuke (granny smith)
  • Malo naribane korice naranče i limuna

Za čokoladni preljev

  • 120 g čokolade
  • 120 ml slatkog vrhnja

Slatko vrhnje zagrijte, zatim dodajte čokoladu te miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu kojom ćete preliti kolač.

Priprema

Izmiksajte jaja sa šećerom, dodajte rastopljeni maslac, čokoladu i kakao.

Izmiješajte te u smjesu dodajte bademe, griz, prašak za pecivo i mlijeko.

Očistite i naribajte jabuke te dodajte u smjesu i sve sjedinite.

Stavite peći u namašćen kalup za torte (26 cm) u prethodno zagrijanu pećnicu na 190 stupnjeva i pecite oko 40 minuta ili provjerite čačkalicom je li pečeno. Ubodite čačaklicu u tortu i ako je čista kad je izvadite, znači da je torta pečena. 

Kad se kolač ohladi prelijte ga toplim ganacheom i ohladite.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!