pripazite!

Što kad se na mrkvi pojavi plijesan - je li sigurno samo odrezati taj dio ili je treba baciti?

  • Autor: M.D.
  • Zadnja izmjena 01.09.2022 12:42
  • Objavljeno 01.09.2022 u 12:42
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Debby Lewis-Harrison / ImageSource / Profimedia

Kada se na površini mrkve pojavi plijesan, često nismo sigurni je li još uvijek dobra za korištenje. Je li dovoljno ukloniti pljesnivi dio ili treba baciti cijelu mrkvu?

Povrće s visokim udjelom vode posebno je osjetljivo na plijesan, a toj skupini pripada i mrkva. Poprilično je nezgodno kada mrkva upravo kupili nakon samo nekoliko dana upljesnivi. Premda se odrezati pljesnivi dio i korištenje ostatka mrkve čini kao zgodno rješenje, prema riječima stručnjaka, upravo bi to trebalo izbjegavati.

Što učini s pljesnivom mrkvom?

Na mrkvi se može pojaviti različita vrsta plijesni, ali i biti na različitim mjestima: podloga od lišća može biti pljesniva, mrkva može imati tamnu, promjenu boje, a na površini se može pojaviti svijetli trag gljivica.

U svakom slučaju, takvu mrkvu ne bi trebalo konzumirati. Čak i uklanjanjem zahvaćenih područja, povrće se više ne može spasiti jer dio mrkve na kojem se ne vidi plijesan samo je u rijetkim slučajevima jestiv. Naime, opasnost se krije u tome što plijesan proizvodi toksine koji nisu vidljivi. Prema tome, mrkvu na kojoj se pojavila plijesan trebalo bi u cijelosti baciti jer su spore plijesni često već raširene po cijelom povrću.

Ako se na mrkvi pojavi plijesan, guljenje neće riješiti problem.

Ako se na mrkvi pojavi plijesan, guljenje neće riješiti problem.

Izvor: Profimedia / Autor: DAVID MUNNS / Sciencephoto / Profimedia

Koliko je plijesan zapravo opasna?

Dugoročno gledano, toksini plijesni, mikotoksini, mogli bi oštetiti jetru i bubrege, a također se smatraju kancerogenima. Također mogu dovesti do proljeva i povraćanja. A važano je napomenuti da mikotoksini se ne uništavaju ni visokim temperaturama pri kuhanju ili pečenju.

Bilo tko konzumira veće konzumacije pljesnive mrkve, u načelu može dobiti akutno otrovanje. Ali u tom slučaju biste morali ignorirati sve signale upozorenja - poput pljesnivog okusa koji zapravo potiče pljuvanje.

Kako biste smanjili mogućnost stvaranje plijesni, prije stavljanja u hladnjak uklonite lišće s mrkve

Kako biste smanjili mogućnost stvaranje plijesni, prije stavljanja u hladnjak uklonite lišće s mrkve

Izvor: Profimedia / Autor: Cadalpe / ImageSource / Profimedia

Spriječite stvaranje plijesni na mrkvi

U ladici za povrće u hladnjaku mrkva može potrajati od 7 do 10 dana. Kako biste spriječili pojavu plijesan na mrkvi, ovi savjeti će vam dobro doći:

  • Prilikom kupovine dobro provjerite u kakvom je stanju mrkva i odmah odbacite onu oštećenu.
  • Mrkvu koja je oštećena i oguljena na dijelovima, ali još nije pljesniva, najbolje je odmah iskoristiti.
  • Prije nego li stavite mrkvu u hladnjak, uklonite lišće. Redovito čistite hladnjak kako biste spriječili širenje bakterija.
  • Ako je, pak, mrkva mlitava i malo osušena, ne morate je baciti. Ponovno će postati hrskava i sočna ako ije preko noći stavite u čašu vode i ostavite u hladnjaku.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!