USUSRET PROLJEĆU

Stiže savršena dijetna poslastica

  • Autor: ordinacija.hr
  • Zadnja izmjena 06.03.2014 11:46
  • Objavljeno 06.03.2014 u 11:46
Šparoge

Šparoge

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

U proljeće štandovi na placu postanu bogatiji za još jednu omiljenu poslasticu - šparogu

Ova višegodišnja zeljasta biljka iz porodice je Asparagaceae. Smatra se da je porijeklo šparoga istočni Mediteran, no moguće ih je pronaći i u divljini na području Europe, Kavkaza i zapadnog Sibira. Šparoge su veliki rod s oko 300 vrsta. Divlja šparoga ima intenzivniji okus od one koja se uzgaja u vrtu.


Po sastavu se razlikuju divlje i uzgojene šparoge, bijele i zelene. Za prehranu su najbolje divlje šparoge jer imaju najviše vitamina, a isto tako se smatraju jednim od najboljih izvora folne kiseline i beta karotena. Jedu se svježe ili konzervirane, a u hladnjaku mogu stajati do tri dana.

Koja im je hranjiva vrijednost i kako se pripremaju pročitajte na
ordinacija.hr.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!