MODNI REZIME

Stilski zaokret princeze od Walesa: Kako je Kate Middleton redefinirala kraljevsko odijevanje

02.01.2024 u 06:00

Bionic
Reading

U godini na zalasku britanska miljenica isporučila je nekoliko izvanrednih modnih trenutaka, a njezina stilska evolucija ne pokazuje znakove usporavanja

Postojalo je vrijeme u kojem je princeza od Walesa, Kate Middleton, bila poznata po nošenju lijepih haljina, ziheraškom, ali damskom odijevanju, u svijetu u kojem se trendovi na modnoj sceni mijenjaju brzinom svjetlosti.

Slijepo praćenje trendova i dalje je nepoznanica za Kate, no - brojni će se složiti - ove godine izgledala je puno elegantnije i moćnije nego prije.

Stilski zaokret Kate Middleton Izvor: Profimedia / Autor: tportal.hr/Profimedia

Buduća britanska kraljica prošle godine itekako je cijenila komade besprijekornog kroja i nevjerojatnu paletu boja, a formalnim izdanjima nerijetko je isticala moćnu poslovnu siluetu, čime se posve udaljila od stereotipa o princezama.

Prošle godine imala je nekoliko istaknutih modnih trenutaka, ali onaj koji će doista ući u povijest bila je njezina krunidbena haljina; kreacija dizajnerice Sarah Burton za brend Alexander McQueen. Uključivala je zamršeni vez kao počast cvjetnim amblemima Ujedinjenog Kraljevstva, a istaknuta je majstorskom tijarom Jess Collett.

5 komada koje trebate imati u ormaru Izvor: Profimedia / Autor: tportal.hr/Profimedia

Bila je tu i dramatična crvena pelerina, a nosila ju je prilikom susreta s predsjednikom Južne Koreje krajem studenog. Kao dodatak postojećim komadima dizajnerice Catherine Walker u njezinu ormaru, ova kreacija dala joj je osjećaj autoriteta kakav smo prije rijetko vidjeli kad se radi o njoj.

Doista, crvena je bila boja za koju se Kate opredijelila na impresivnom broju događanja ove godine.

Na konjičkoj utrci Royal Ascot izbjegla je prigušenu paletu boja koju obično bira za ovu manifestaciju i osvanula u crvenoj haljini McQueena s golemim šeširom u znaku cvjetnih ukrasa. Crvena je također bila princezina omiljena boja za proslave tijekom krunidbenog vikenda, od dugačkog kaputa Eponine za šetnju londonskim Sohom do McQueenova odijela, kakvo je nosila na krunidbenom koncertu u Windsoru.

Za manifestaciju Trooping the Colour redovito je birala nenametljive ili sladunjave nijanse, tako da je privlačna smaragdnozelena kombinacija s ukrasima od dragulja predstavljala značajan modni iskorak.

Kreacija brenda Andrew Gn, koju su brojni vidjeli kao njezino odavanje počasti imenovanju novom pukovnice Irske garde, također se činila kao referenca na stil nikad prežaljene princeze Diane.

Modni utjecaj pokojne svekrve na stil buduće britanske kraljice bio je vidljiv i u drugim angažmanima. Na Wimbledonu je nosila Balmainov sako u duhu 80-ih dok je na dodjeli nagrada BAFTA bijeloj haljini brenda Alexander McQueen pridružila operne rukavice kontrastne crne boje. Za Uskrs u Windsoru s princezom Charlotte i princem Louisom činila je modni sklad u plavom, poput princeze Diane i princa Williama u istoj prigodi danas davne 1987. godine.

  • +2
Kate Middleton Izvor: Profimedia / Autor: Hannah Mckay / PA Images / Profimedia

'Kate vrlo dobro zna, nakon svih ovih godina, koliko smo svi željni uočiti usporedbe s Dianinim stilom', primjećuje Elizabeth Holmes, autorica knjige 'HRH: So Many Thoughts on Royal Style'.

Holmes također vjeruje da se ona odijevanjem poput Diane na sasvim ugodan način osvrće na njezin kraljevski mandat, ali koji nema nikakve veze s dramom njezinog razvoda ili tragedijom njezine smrti.

Princeza Diana Izvor: Profimedia / Autor: Mike Forster/Daily Mail / Shutterstock Editorial / Profimedia

Princeza je ublažila uzbuđenje stvaranjem vrlo ujednačenog pristupa odijevanju za neke od svojih rutinskih obaveza u ulozi starijeg člana britanske kraljevske obitelji. Razvila je ozbiljnu sklonost haljinama brenda Self-Portrait, a one daju više strukture i sofisticiranosti od kitnjastih kreacija kakve je birala do prije nekoliko godina.

Ipak, većinom je 2023. bila godina odijela za princezu. Baš kao što je Diana kasnih 80-ih došla do točke zasićenja balskim haljinama, počevši intenzivno nositi odijela i sakoe, tako se čini da je i Kate došla do točke kada je morala poraditi na redefiniranju svog stila odijevanja.

Besprijekorno krojeni komadi pokazali su se dobitnim rješenjem, pa danas posjeduje elegantna odijela u širokom rasponu boja, od snježnobijele do boje patlidžana, tamnoplave ili šumski zelene.

Kate je prošle godine doista uspjela pokazati svestranost odijela; u nježnoružičastom primjerku s biserima optočenim remenom Camille Elphick pridružila se ljetnom trendu barbiecore, dok je u bijelom sakou od tvida i crnim hlačama (dopunjenim Chanelovom torbom) na Svjetskom prvenstvu u ragbiju u Marseilleu bila utjelovljenje francuskog chica.

'Prelazak Kate na odijela ove jeseni najspecifičnija je stilska strategija koju smo vidjeli u njezinom kraljevskom mandatu te odlučan vizualni pomak u odnosu na haljine po kojima je bila poznata tijekom obnašanja funkcije vojvotkinje od Cambridgea', kazala je Holmes, dodavši: 'Smatram da njezino favoriziranje odijela signalizira želju za sofisticiranijim odijevanjem, što se ujedno poklapa s važnijim i opsežnijim kraljevskim angažmanima. Ništa ne odašilje vibru poslovne žene kao elegantno skrojeno odijelo.'

U mjesecu rujnu objavljeno je da će dizajnerica Sarah Burton napustiti mjesto kreativne direktorice u britanskom brendu Alexander McQueen. Iako se njezino ime povezivalo s drugim dizajnerskim kućama – točnije s Givenchyjem – Burton trenutačno nema modnu kuću i stoga je malo vjerojatno da će je Kate moći pozvati da joj osmisli lookove za posebne prigode. S obzirom na to da je kreatorica stajala uz Kate od njezinog kraljevskog vjenčanja 2011. godine, ostavlja značajnu prazninu (iako će sigurno pronaći način da nastavi odijevati buduću britansku kraljicu).

  • +6
Kate Middleton Izvor: Profimedia / Autor: GEORGE ROGERS / SIPA PRESS / PROFIMEDIA

Djelomično rješenje ovog problema princeza je otkrila na božićnoj misi u Sandringhamu kaputom muškog krojača Chrisa Kerra, što je znak da njezin novi pogled na kraljevsko moćno odijevanje zahtijeva neuobičajeno razmišljanje, a ponekad i stručnjake izvan svijeta ženske mode.

I dok je princeza od Walesa ne tako davno bivala 'odbačenom' kao predvidljiva, sigurna i dosadna, kada je o modi riječ, prošle godine dala je do znanja da ne postoji bojazan od usporavanja njezine stilske evolucije. ​

Petogodišnji princ Louis osvojio je naša srca, evo što je ove godine izvodio Izvor: Profimedia / Autor: Neven Bučević/tportal