ZA PRSTE POLIZATI

Slavni chef otkriva tajnu savršene kajgane

22.03.2017 u 10:10

Bionic
Reading

Premda se čini kao najjednostavnije brzo jelo na svijetu koje može napraviti svatko, postoji nekoliko korisnih trikova prilikom pripreme, zahvaljujući kojima ćete uživati u kajgani za prste polizati

Proslavljeni američki chef Anthony Bourdain otkrio je kako treba pripremiti savršenu kajganu.

Slavni 60-godišnjak kaže kako prvo treba zagrijati tavu koja mora biti vruća, ali opet i ne prevruća.  

Nakon toga, Bourdain razbija jaja na ravnoj podlozi prije nego što ih ulije u zdjelu. Tako ćete spriječiti da u smjesu upadne ijedna sitna ljuskica.

Zatim vilicom umuti jaja, ali ih ne istuče previše.

'Želite ipak da u kajgani ima malo žutanjka izmiješanog s bjelanjkom, što je ukusnije nego da je sve homogeno i žuto', slikovito objašnjava slavni chef.

Bitno je odabrati ukusna, svježa jaja koja trebate umutiti netom prije nego ih izlijete u tavu - nikako ih ne smijete držati da odstoje. Ako to ne napravite, kajgana neće imati onaj lijepu prozračnu strukturu.

Američki kulinarski stručnjak u savršenu kajganu dodaje malo soli i papra – i ništa više.

'Ne stavljam nikakve dodatke poput mlijeka, vrhnja ili vode. Mislim da to nije potrebno jer ne pripremamo quiche već pečena jaja', objašnjava.

Pravi trenutak za pečenje je kad se maslac na tavi otopi i zapjeni: tad izlijete jaja.   

'Prije nego što ih u tavi lagano promiješate, pričekajte da se kajgana počne formirati. Rezultat je divna, sočna i lagana kajgana posebne strukture', rekao je chef Bourdain.

Iako se čini kako se prilikom izrade kajgane nema što pogriješiti, Bourdain objašnjava kako često krajnji rezultat bude razočaravajući jer ljudi počnu previše komplicirati.