LOŠA ODLUKA

Slavna trenerica oštro osudila najpopularniju dijetu na svijetu: 'Zašto bi itko mislio da je keto dijeta dobra ideja?'

10.01.2019 u 09:53

Bionic
Reading

Slavna trenerica Jillian Michaels, najpoznatija po angažmanu u američkom reality showu 'Najveći gubitnik', po kojoj je RTL snimio svoju verziju showa 'Život na vagi', progovorila je o štetnim stranama planetarno popularne ketogene dijete koja je drugu godinu zaredom proglašena najpopularnijom dijetom na svijetu

Unatoč brojnim sljedbenicima ketogene dijete, jedna od najpoznatijih trenerica na svijetu, Jillian Michaels, nije njezin fan.

Keto dijeta svodi se na ekstremno ograničavanje ugljikohidrata i povećan unos masnoća, što u svakodnevnoj prehrani podrazumijeva 75 posto masnoća, 20 posto proteina i pet posto ugljikohidrata. Pomoću ovakvog načina prehrane dolazi do ubrzanog gubitka kilograma, a ta čarolija se zapravo da jednostavno objasniti.

Ljudsko tijelo crpi energiju iz ugljikohidrata koje pretvara u glukozu. Ukoliko ograničimo unos ugljikohidrata, tijelo će energiju početi crpiti iz masti umjesto ugljikohidrata, što posljedično dovodi do gubitka masnog tkiva. Na taj način dovodimo ga u stanje ketoze, prilikom koje jetra razbija masne stanice u masne kiseline, u ketone, koje koristi kao izvor energije. Razina inzulina u krvi tada je niska, a masti se učinkovito troše, što u konačnici znači i manji broj na vagi.

Iako se za ovom dijetom pomamo velik broj ljudi, uključujuči i brojne holivudske zvijezde, Jillian Michaels tvrdi kako je kretanje na keto dijetu 'loša odluka'.

'Ne razumijem kako itko mislio da je to dobra ideja?, rekla je 44-godišnja Michaels u intervjuu za Women’s Health, dodajući kako je keto prehrana bazirana iskljulivo na mastima i životinjskim proteinima štetno za zdravlje iz više razloga.

Slavna trenerica ističe kako keto dijeta tijelu onemogućava potrebne esencijalne nutrijente.

'Vaše stanice, vaše makro molekule su doslovno izgrađene od proteina, masti i ugljikohidrata. Kada ne jedete nek od ta tri makronutrijenta, vi se zapravo izgladnjujete. Ti makronutrijenti imaju važnu ulogu za zdravlje, svi do jednog', tvrdi Michaels.

  • +6
Namirnice koje pomažu u borbi s tjelesnom težinom Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Umjesto ketogene prehrane, najbolje je voditi uravnoteženu prehranu, redovito vježbati i jesti što je moguće više svježih, neprerađenih namirnica.

'Nemojte jesti rafinirane šećere i rafinirane žitarice. Da skratim priču, izbjegavajte keto dijetu. Dozovite se pameti. Ključ uspjeha je u izbalansiranoj prehrani' poručila je slavna trenerica, dodajući i kako je posebno važno u svakodnevnu prehranu uključiti raznovrsno povrće, ali i ugljikohidrate za koje mnogi pogrešno misle da su štetni.

'Ako želite jesti tjesteninu, jedite integralnu tjesteninu', savjetuje Michaels, ponovivši kako je važno 'jesti kontrolirano i ne prejedati se', a odlična zamjena za tjesteninu su zoodlesi, koji su posljednjih godina jako popularni. Riječ je zapravo o tikvicama protisnutima kroz poseban ribež tako da tikvice u konačnici podsjećaju na zelene špagete.

  • +13
Namirnice bogate proteinima Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia