'MLADI IZMEĐU SEKSA I POLITIKE'

Skoro polovica djevojaka nikad nije bila kod ginekologa

27.10.2009 u 14:00

Bionic
Reading

Prema nalazima sistematskih pregleda studentica prve godine studija, spolne odnose imalo je 64 posto studenata i 53 posto studentica, neki su od podataka iznesenih na međunarodnoj konferenciji 'Dobre prakse i politike seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava mladih', koju je u Zagrebu organizirao Centar za edukaciju, savjetovanje, istraživanje (CESI)

Kako je naglasila potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešić, posebno zabrinjava činjenica da od onih djevojaka koje su stupile u seksualne odnose njih 49 posto nikada nije bilo na ginekološkom pregledu.

Prema njezinim riječima, porast broja mladih s različitim oblicima rizičnog ponašanja zahtijeva učinkovitije programe, dodavši kako je potrebno provoditi prevenciju različitim metodama zdravstvenog odgoja, kao i promicanja zdravlja kroz školski sustav. Adlešić je najavila osnivanje radne skupine koja će se baviti izradom mreže centara za reproduktivno zdravlje u svim županijama, po uzoru na one kakvi već postoje u Zagrebu i Rijeci.

Na ovoj konferenciji istaknuto je i to da svake godine od spolno prenosivih bolesti u svijetu oboli više od 400 milijuna ljudi, od čega 60 posto osoba mlađih od 25 godina.

Nadalje, prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i međunarodnog istraživanja o zdravlju i ponašanju srednjoškolaca iz 2006. godine, prosječna dob stupanja u spolne odnose u Hrvatskoj je oko 17 godina u djevojaka, a 16 godina u dječaka.

Kondom je koristilo 76 posto mladića i 77 posto djevojaka, dok je rizične metode, kao što je prekinuti snošaj, koristilo osam posto djevojaka i 12 posto mladića.

'Mladi imaju pravo na točne i provjerene informacije, a u tom bi smislu mogla pomoći savjetovališta za mlade gdje bi oni od ljudi iz struke mogli dobiti sve relevantne informacije koje ih zanimaju', kazala je izvršna direktorica CESI-ja Gordana Obradović Dragišić

Prvi dio konferencije posvećen je pitanjima društvenog i političkog konteksta za ostvarivanje seksualnih prava mladih.

O pitanjima religije i seksualnosti u moderno doba trebali bi govoriti i predstavnici međunarodne organizacije Catholics for Choice, koja se zalaže za pravo žena na pobačaj te smatra da dobri katolici trebaju koristiti moderna kontracepcijska sredstva. Prema njihovu istraživanju, u SAD-u je čak 97 posto seksualno aktivnih katolkinja koristilo neki oblik kontracepcije koji Crkva zabranjuje. Također, prema njihovim podacima, šest od deset američkih katolika protivi se apstinencijskim školskim programima seksualne edukacije.

Konferencija je okupila osamdesetak domaćih i međunarodnih stručnjaka iz zemalja u kojima postoji razvijena praksa rada s mladima.