NIJE PRAVA DIJETA ZA VAS

Signali upozorenja: Ovo su znakovi koji govore da trebate što prije mijenjati svoju prehranu

13.06.2020 u 20:23

Bionic
Reading

Ljudi se često zavaravaju misleći da je normalno nositi se s negativnim nuspojavama prehrane kako bi postigli željene rezultate, što je daleko od istine i može biti opasno. Pronađete li se u bilo kojoj od navedenih kategorija, shvatite to kao signal upozorenja da možda nećete uspjeti stići do željene težine

Iako je vrijeme godine u kojem se užurbano pripremamo za skidanje na plaži, dugotrajan uspjeh je ono čemu biste trebali težiti svojim režimom prehrane. Vrijeme je da promislite o svom pristupu mršavljenju, jer pogrešno odabrana dijeta mogla bi vam uzrokovati zdravstvene probleme. Ako vam to nije dovoljan razlog za brigu, znajte da posljedica toga može biti i debljanje.

Stalno se prejedate

Ako se ne možete zaustaviti prije nego potamanite cijelo pakiranje sladoleda ili kutiju keksa, to nije zato što vam nedostaje snaga volje, nego hranjivi sastojci zbog loše odabrane prehrane. Pretrpavanje je reakcija tijela na nedovoljne količine hranjivih sastojaka, biokemijski odgovor i signal iz mozga s pozivom da date tijelu ono što mu treba.

Neprestano ste umorni

Konstantan umor samo je način na koji vaše tijelo čuva energiju kad ne dobiva dovoljno onoga što mu je potrebno. Rezultat je to usporavanja metabolizma, što je suprotno onome što želite postići kad skidate kilograme. Ne unesete li dovoljno proteina, tijelo će početi razgrađivati spremljene proteine u obliku mišića i drugih tkiva. To opet smanjuje mišićnu masu, a vježbanje i svakodnevne fizičke aktivnosti čini izazovnijima.

Problemi s probavom

Zatvor ili proljev mogu biti znak da vam nedostaje vlakana u prehrani. Jedete li puno procesirane hrane ili ste nedavno smanjili unos ugljikohidrata, a da niste povećali unos hrane bogate vlaknima, vjerojatno ne zadovoljavate preporučenu količinu unosa od 28 grama dnevno. S druge strane, nelagodu može uzrokovati i prebrzo povećanje unosa hrane, poput cjelovitih žitarica, graha i povrća, koju ste tek nedavno počeli jesti. Za sprečavanje tih problema jedite manje obroke s vlaknima ili uz svaki obrok bogat vlaknima popijte čašu vode. Tekućina pospješuje kretanje vlakana kroz probavni trakt te sprečava napuhavanje i nelagodu.

Muči vas glavobolja

Povremene glavobolje normalna su stvar, ali nije normalno imati ih svakodnevno nakon što ste promijenili svoj plan prehrane. Nedovoljnim unosom ugljikohidrata, i hrane općenito, može doći do pada razine šećera u krvi i glavobolje. Uvrstite u svoju svakodnevnu prehranu malo proizvoda bogatih ugljikohidratima, poput jabuka, krušaka ili mrkve.

Problemi s pamćenjem

I za opetovani gubitak ključeva stana krivac može biti neadekvatna prehrana. Sve što je loše za vaše srce, pokazuju nedavne studije, loše je i za vaš mozak i pamćenje. Ispitanice koje su za potrebe jednog istraživanja jele najviše zasićenih masti iz izvora poput maslaca i hamburgera pokazale su slabije rezultate na testovima razmišljanja i pamćenja od ispitanica koje su jele manje količine ovih masti. Želite li sačuvati pamćenje, jedite manje masnog mesa, a više voća, povrća, cjelovitih žitarica, orašastih plodova, sjemenki, nemasnih proteina i mliječnih proizvoda s niskim udjelom masti. Ova hrana osigurava vitamine, minerale, flavonoide i antioksidante koji podržavaju rad naših moždanih stanica.

Razdražljivi ste i gladni

Nitko ne može tako dobro razumjeti kako je to biti gladan kao netko tko je na dijeti. Smanjivanje unosa kalorija i ugljikohidrata može vas učiniti razdražljivima, najviše stoga što pada razina šećera u krvi. Za sprečavanje razdražljivosti pokušajte povećati unos ugljikohidrata. Ova hranjiva tvar ključna je za proizvodnju serotonina, kemikalije koja nastaje u mozgu i pruža nam dobar osjećaj.

Ozbiljniji problemi s kožom

Ako su vam se nedavno počele pojavljivati bore, razlog može biti nezdrava prehrana. Problemi s kožom često su posljedica upale koja se može dogoditi kod osoba na prehrani s malo masti i puno ugljikohidrata. Ugljikohidrati u tijelu se pretvaraju u šećer, hranjivu tvar koja uzrokuje upale. Kožu također može uništiti manjak vitamina i minerala, kao i nedovoljno konzumiranje masnih kiselina.

Rane vam ne zarastaju

Bez obzira bila to samo posjekotina od brijanja ili ste se porezali režući povrće, zdravom prehranom možete optimizirati vrijeme potrebno za zarastanje rane. Vitalnu ulogu u zacjeljivanju rana igraju proteini i vitamin C, tako da je važno svakodnevno konzumirati izvore ovih hranjivih tvari. Za vitamin C to su crvena paprika, papaja, zelena paprika, brokula, jagode, sok rajčice...

Odbacivanje glavnih skupina hrane

Dijeta koja odbacuje čitave skupine hrane, bili to ugljikohidrati, bili mliječni proizvodi, također nije održiva. Bez medicinskog razloga, poput intolerancije na laktozu, ne savjetuje se izbacivanje bilo koje skupine hrane. Razlog je jednostavan – pomogne li vam izbacivanje određene hrane u mršavljenju, možete biti sigurni da će vam ponovno uvođenje te hrane pomoći u nekontroliranom nagomilavanju kilograma.

Jedete sve umjereno

Prehrana koja vam dozvoljava da sve jedete umjereno možda se čini kao dobar izbor, ali neki se stručnjaci ne slažu s tim. Možda zvuči zastrašujuće potpuno odbacivanje hrane koju volite, ali umjereno jedenje svega gotovo je nemoguće, osobito kad se radi o namirnicama koje izazivaju ovisnost, poput šećera. Sve češće ćete posezati za još, a to otežava napore mršavljenja. Stoga je korisnije potpuno odbaciti hranu koja pojačava žudnju i tjera vas da tražite još.