SAVJET KOJI ZLATA VRIJEDI

Sezona grijanja je na vratima, a evo kako možete smanjiti mjesečne račune

  • Autor: N. Sa.
  • Zadnja izmjena 25.09.2022 12:07
  • Objavljeno 24.09.2022 u 21:50
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Osim što, kada ga zaboravimo očistiti, sadrži hrpu prašine i prljavštine, redovito čišćenje i održavanje zapravo vam može pomoći u smanjenju troškova grijanja. Energetski stručnjak otkrio je kako ih 'učinkovito' očistiti čime biste u konačnici trebali uštedjeti novac na računima za energiju

Vjerovali ili ne, ali prašina nakupljena u 'rebrima' radijatora može spriječiti izlaženje topline, što u konačnici znači da će vaši radijatori morati više raditi kako bi zagrijali vašu sobu, što će vam, na kraju krajeva, povećati mjesečne račune. Upravo iz tog razloga važno je poduzeti odgovarajuće mjere i temeljito očistiti svoje radijatore barem jednom godišnje.

Za one koji žele spriječiti da im se prašina uopće nakuplja, dobar je savjet da to stave u svoju tjednu ili dnevnu rutinu čišćenja. To je najbolje objasnio energetski stručnjak Paul Newman koji je rekao:

'Održavanje radijatora čistim pomoći će im da rade učinkovitije. No, najučinkovitije je kada se radi uz ostalo rutinsko održavanje, uključujući odzračivanje radijatora i postavljanje radijatorske folije iza panela. Ako to redovito radite, u konačnici bi trebali očekivati smanjenje grijanja za stupanj ili dva, bez da to ima ikakav utjecaj na toplinu prostorije. Ovdje ćete stvarno utjecati na uštedu novca na računima za energiju.'

Da se razumijemo, račun vam na godišnjoj razini neće biti upola manji, ali će se definitivno smanjiti. Stručnjaci kažu kako prljavi i prašnjavi radijatori mogu povećati vaše račune za energiju za čak 25 posto, stoga je jasno da ih je potrebno redovito čistiti i održavati, čime ćete uštedjeti.

A kako ih očistiti? Prvo provjerite je li grijanje isključeno, a potom obrišite prašinu između i iza radijatora, skinite gornji poklopac i uz pomoć dugačke i tanke četke za radijator ili neke krpe od mikrovlakana prođite kroz svaki utor. Hladni radijator spriječit će da se povuče još više prašine iza radijatora dok se čisti.

Ukoliko imate odgovarajući nastavak na svom usisavaču za usisavanje upravo radijatora, moći ćete se spustiti dublje unutra i bolje usisati, a jednostavan način za uklanjanje prašine iznutra i sa stražnje strane je uz pomoć sušila za kosu. Važno je samo usmjeriti sušilo u utore na vrhu radijatora i upaliti na najjače puhanje. To bi trebalo pomoći da se zaostala prašina spusti i izađe iz radijatora.

Nakon što ste uklonili svu prašinu s radijatora, uzmite malo tekućine za pranje posuđa pomiješano s vodom i prebrišite sve što možete dohvatiti, a potom obrišite suhom krpom kako bi izbjegli stvaranje hrđe.

Obavezno provjerite i zid iznad radijatora, jer toplina često uzrokuje lijepljenje prljavštine i prašine za zid. Koristeći istu vodu sa sapunicom na brzinu istrljajte tragove prašine, pazeći da ne oštetite boju na zidovima.

Važno je napomenuti da prilikom čišćenja morate izbjegavati bilo kakve abrazivne materijale kako ne bi izgrebali ili oštetili površinu, kao ni što ne smijete ni pokušavati ukloniti ploče na električnom radijatoru radi čišćenja jer možete oštetiti mehanizam grijanja.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!