čistite li dovoljno?

Usisavati se mora, no koliko često? Evo što kažu stručnjaci

  • Autor: M.D.
  • Zadnja izmjena 01.09.2022 17:09
  • Objavljeno 01.09.2022 u 17:09
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: CHIH YUAN Ronnie Wu / Alamy / Alamy / Profimedia

Usisavanje je jedan od klasičnih i neizbježnih kućanskih poslova. No premda vam se podovi čine sasvim u redu, prema riječima stručnjaka možda ćete to morati činiti malo češće. Za većinu domova preporučuje se usisavanje barem dva puta tjedno, osobito ako imate prostirke ili tepihe na podu

Dvaput tjedno možda zvuči puno, ali postoje dobri razlozi za to da svoje podove održavate u vrhunskoj formi. S vremenom se smeće - poput prašine, prljavštine, alergena i štetnika - može nakupiti na podovima, čineći ih prljavima i potencijalno štetnima za zdravlje.

'Redovito usisavanje je važno jer to znači da na vrijeme skupljate prljavštinu, alergene i prašinu koji se nakupljaju u vašem domu', kaže Will Cotter iz HappyCleansa. Uz to, tu je i onaj divni osjećaj kad se prošećete po svježe usisanom ili opranom podu.

Naravno, ovo pravilo dvaput tjedno ne dolazi bez iznimki. Naime neke je podove potrebno usisavati češće, a drugi mogu podnijeti rjeđe usisavanje.

Koliko često biste trebali usisavati podove?

Većina stručnjaka za čišćenje složit će se da je podove potrebno usisavati jednom ili dvaput tjedno, ovisno o tome koliko je određena prostorija prometna. Jako prometne prostorije, u kojima se okupljaju svi ukućani, potrebno je usisavati dva puta tjedno, jer ta područja imaju veću razinu prljavštine, a učestalo usisavanje spriječit će širenje prljavštine ostatkom doma. Prema Cotteru, malo rjeđe se možete izvući usisavanjem područja s malim prometom.

'U prosjeku bi te prostorije trebalo usisavati jednom tjedno kako bi se pod održao čistim i smanjila prljavština u domu', kaže. Kada baš nemate vremena za detaljno usisavanje, najbolje je dati prednost prometnijim područjima u domu. Pokušajte barem prometna područja usisati jednom ili dva puta tjedno, a područja s malim prometom jednom tjedno ili jednom u svaka dva tjedna.'

Kada baš nemate vremena za detaljno usisavanje, najbolje je dati prednost prometnijim područjima u domu

Kada baš nemate vremena za detaljno usisavanje, najbolje je dati prednost prometnijim područjima u domu

Izvor: Profimedia / Autor: Leung Cho Pan / Panthermedia / Profimedia

Kako postići najbolji učinak usisavanja?

Loša vijest je da vjerojatno trebate usisavati češće nego što to trenutno činite. No dobra vijest glasi da je usisavanje prilično jednostavno i, slijedeći nekoliko jednostavnih koraka, možete osigurati izvrsne rezultate svaki put kada to radite.

Prvi korak: Prije usisavanja obrišite prašinu – to će spriječiti da leti po prostoriji dok usisavate i osigurat će dublje i temeljitije čišćenje.

Drugi korak: Prije usisavanja očistite usisavač. Provjerite je li doista čist prije nego što ga upotrijebite za čišćenje doma. Započnite pražnjenjem spremnika, a zatim uklonite prašinu, prljavštinu i dlake sa samog usisavača.

Treći korak: Usisavajte u križnom smjeru.

Umjesto u nizu ravnih linija, pokušajte usisavanje u nizu preklapajućih dijagonalnih linija. Najbolji je križni uzorak, jer je na taj način manja vjerojatnost da ćete propustiti usisati dijelove poda.

Ako imate tepihe, onda je preporučljivo usisati ih barem dva puta tjedno

Ako imate tepihe, onda je preporučljivo usisati ih barem dva puta tjedno

Izvor: Profimedia / Autor: Grechanyuk Aleksandr / Alamy / Alamy / Profimedia

Savjeti koji će pomoći da vaš dom dulje bude svjež i čist:

Osvježite zrak dok usisavate – u spremnik usisavača dodajte vatu natopljenu s dvije, tri kapi eteričnog ulja po izboru. Na taj način dok usisavate osvježit ćete zrak u domu.

Kako biste usisali i očistili sve kutove, iskoristite dodatke i nastavke za usisavanje.

Očistite usisivač - nakon svakih nekoliko upotreba očistite četke i nastavke za usisavanje. Ako imate usisavač na vodu, ispraznite i isperite spremnik nakon svake upotrebe te provjerite filtre jednom mjesečno.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!