SAVJETI ZLATA VRIJEDNI

Znate li što su to vampirski uređaji? Oni su jedni od glavnih krivaca za to što je vaš račun za struju iz mjeseca u mjesec sve veći

09.09.2022 u 06:17

Bionic
Reading

Svaki obračun struje u vama izaziva strah jer niste sigurni koliko će ovoga puta biti razlika između potrošenog i plaćenog? Jasno je kao dan da su cijene energenata u posljednje vrijeme itekako porasle, no još uvijek postoji način da uštedite na energiji, ali i svom novcu

Prema pisanju Bloomberg Newsa, prosječni Amerikanac platio je oko 15 posto više računa za struju u srpnju 2022. nego za isti taj period godinu ranije. Vjerujemo da ništa manje nisu porast cijena energenata osjetili i Hrvati, zbog čega se svi očajnički hvataju za slamku spasa, pokušavajući na sve načine smanjiti mjesečne račune za električnu energiju.

Vjerovali ili ne, to i nije tako težak zadatak jednom kada se odlučite na to. Prošećite za početak svojim domom i dobro proučite koje sve aparate i uređaje posjedujete, fokusirajući se na one koji su vam vječito uštekani u struju.

Ne biste vjerovali, ali možda upravo sami nesvjesno povećavate svoje račune za struju zbog uređaja koje stalno držite uključenima, pa čak i kada ih ne koristite. Riječ je o tzv. vampirskim uređajima ili energetskim vampirima kojima je cilj samo jedan - izvući i zadnji novčić iz vašeg novčanika.

No krenimo redom i objasnimo prvo o čemu je riječ. Energetski vampir ili vampirski uređaj je bilo koji uređaj koji kontinuirano koristi energiju, pa čak i kada je isključen, ali je i dalje priključen na električni sustav vašeg doma. Takvi uređaji troše gotovo četvrtinu potrošene energije u vašem domu, što se itekako odražava na kućnom računu za struju svakog mjeseca.

Jednostavnim rječnikom, ovdje je riječ o televizorima, kabelskim prijemnicima, konzolama za videoigre, ali i uređajima poput klima-uređaja, koje možete uključiti daljinskim upravljačem.

Stoga prošećite svojim domom i provjerite sve električne uređaje, uključujući sve što je priključeno na utičnicu i ožičeno. Provjerite kupaonice, ormare, podrume, garaže… Zapišite model i mjesto svakog uređaja, a potom provjerite jesu li uređaj ili strujni adapter topli, što je dobar pokazatelj značajnog energetskog vampira.

Isključite sve uređaje koje ne koristite, kao i one na koje ste u potpunosti zaboravili. Nakon što napravite popis dobro ga proučite. Uređaji koji imaju standby mode ujedno su oni najgori.

Analiza stručnjaka s Berkeleyja o potrošnji energije u stanju mirovanja mnogih uređaja pokazala je da primjerice stolno računalo koristi 73,97 vata u stanju mirovanja i 2,84 vata kada je isključeno. I punjači za prijenosna računala, koja su priključena kada i ne pune, troše oko vat po satu, a ne biste vjerovali - bojler je najgori energetski vampir.

Stručnjaci preporučuju da kada vam nije potrebna vruća voda snizite temperaturu u bojleru do temperature koja vam je sasvim dovoljna. Možete nabaviti i tajmer koji ćete postaviti tako da se voda ne zagrijava uzaludno kada vam to nije potrebno.

Iako je jedan od najlakših načina jednostavno sve isključiti iz struje, ako vam to nije opcija, uvijek možete iskoristiti pametne razdjelnike. Naime pomoću novih tehnologija možete kontrolirati baš svaku utičnicu i svaki pojedinačni utikač.

Dobar je savjet i ugradnja pametnog električnog mjerača koji će vam pomoći otkriti vampirske uređaje, a koje će vam dojaviti aplikacija na pametnom telefonu, zahvaljujući čemu ćete potom moći isključiti najveće potrošače.

Najskuplje rješenje je zasigurno da se riješite svih starih uređaja i zamijenite ih novim, energetsko učinkovitim modelima. Kod televizora koristite neke standardne opcije, koje manje osvjetljavaju, dok na računalima onemogućite način čuvara zaslona i uključite automatsko isključivanje kada uređaj nije u upotrebi.