PROLJETNE SUZE

Sezona alergija nikad gora

03.05.2013 u 09:22

Bionic
Reading

Iako nas je dolazak proljeća i sunca razveselio, mnogima je uzrokovao zdravstvene probleme. Osim viroza i prehlada, mnoge građane muči alergija, suzne oči, kihanje, nadraženo grlo

Peludna groznica pokosila je građane. Alergološke ambulante su pune, a stručnjaci kažu kako je alergija sve više jer djeca žive u sterilnim uvjetima te uzimaju mnogo antibiotika, prenosi HRT.

Naime, ovih dana je završilo veliko, trogodišnje istraživanje Atopica, u kojem je sudjelovala i dječja bolnica Srebrnjak. Testirali su 3.300 vrtićke i školske djece u tri hrvatske regije.

Rezultati su bili porazni za Zagreb.

'U Slavoniji smo očekivali visok postotak senzibiliziranih na pelud ambrozije, no Zagreb se primaknuo i premašio po broju senzibiliziranih na pelud tu regiju', rekla je dr. sc. Mirjana Turkalj, alergologinja pedijatrica Dječje bolnice Srebrnjak, za HRT.

Kihanje, suzne oči i iziritirano grlo simptomi su alergije, koja posebno ovo proljeće muči mnoge građene. Iako alergiju nije moguće izbjeći, možete je ublažiti promjenama u navikama. Stručnjak Myron Zitt predsjednik Američke akademije za alergiju, astmu i imunologiju kaže kako pravovremeno uzimanje lijekova, nošenje sunčanih naočala ili zatvaranje prozora može umanjiti simptome.


Ono što još trebamo imati na umu jest da vlada i sezona prehlada i viroza uzrokovana također naglom promjenom vremena.

Alergiju ćete od prehlade razlikovati jer uz nju ne ide temperatura i bol te traje dulje od sedam dana. U svakom slučaju, posavjetujte se s liječnikom koji će vam dati dijagnozu i propisati lijekove. No ono što sami možete učiniti kako biste se zaštitili je izbjegavanje odlazaka u prirodu u vrijeme cvatnje. Ukoliko baš morate van, odaberite rano ujutro ili kasnije navečer.