ZDRAV ŽIVOT

Sedam pravila koja vam mogu spasiti život

19.03.2013 u 14:14

Bionic
Reading

Fizička aktivnost, održavanje tjelesne težine i niska razina kolesterola samo su neka od jednostavnih pravila koja, ukoliko ih se pridržavate, mogu spriječiti nastanak raka te bolesti srca, otkrila je nova studija American Heart Associationa

Naime ukoliko se pridržavate najmanje šest pravila zdravog života, možete smanjiti rizik oboljenja od raka za čak 51 posto. Znanstvenici također dodaju da nikada nije kasno da usvojite zdrave životne navike.

Sedam zlatnih pravila zdravog života su, kako navode, fizička aktivnost, održavanje tjelesne težine, zdrava prehrana, održavanje razine kolesterola, kontrola krvnog tlaka, regulacija šećera u krvi i prestanak pušenja. Iako je istraživanje provodila udruga za prevenciju kardiovaskularnih bolesti, došlo se do spoznaja da pridržavanje ovih zdravih navika može spriječiti i nastanak raka.

'Ovo istraživanje pomaže nam da upozorimo ljude na ono što je zbilja važno da bi zaštitili zdravlje i smanjili mogućnost oboljenja od kroničnih bolesti', rekla je Laura Rasmussen-Torvik, jedna od voditeljica istraživanja i profesorica na Feinberg School of Medicine u Chicagu.


Rezultati istraživanja pokazali su da pridržavanje šest od sedam pravila smanjuje rizik oboljenja za 51 posto, pridržavanje samo četiri pravila smanjuje rizik za 33 posto, a pridržavanje samo jednog ili dva pravila taj rizik umanjuje za 21 posto.

Još jedno zanimljivo istraživanje provedeno u Njemačkoj pokazalo je da za zdrave navike nikada nije kasno. Naime prestanak pušenja u srednjoj i starijoj životnoj dobi također ima pozitivan učinak. Ispitanici u dobi od 50 do 74 godine koji su odbacili cigarete smanjili su rizik od srčanog i moždanog udara za 40 posto.

Kanadsko pak istraživanje objavljeno početkom godine otkrilo je da pušači koji prestanu pušiti do 44. godine mogu živjeti jednako dugo kao oni koji nikada u životu nisu zapalili cigaretu.