PRIPREMITE SE NA VRIJEME

Sanjate o raskošnim i mirisnim grmovima ruža? Evo kada je najbolje vrijeme za njihovu sadnju

08.03.2022 u 11:54

Bionic
Reading

Ako ste možda mislili kako je sadnja cvijeća čas posla i da nije važno kada i kako sadite, prevarili bi se. Kada su ruže u pitanju iznimno je važno sadnju odraditi u pravo vrijeme, a sve kako bi čim duže mogli uživati u njihovom mirisu, ali i cvatu

Zimi napokon dolazi kraj, što znači da se zahuktavaju i pripreme u vrtu, kako bi i ovog proljeća, ali i ljeta, mogli uživati u njegovim ljepotama. Ljubitelji ruža u niskom su startu, no kako bi vam lišće bilo uvijek zdravo i sjajno, a cvijeće prekrasnog cvata, morate se pridržavati ovih pravila.

No, počnimo od početka. Ruže se ubrajaju među najstarije cvijeće na Zemlji, a podaci o njihovom uzgoju sežu čak do prije 5000 godina, kada su se uzgajale u Kini. U Europu je ovo mirisno cvijeće stiglo tek u 18. stoljeću, a ono zbog čega je neki baš i ne vole, trnje je na njihovim stabljikama.

Najčešće ih se po vrtovima može vidjeti u grmolikom obliku, a kada je u pitanju njihova sadnja, prodaju se u dva oblika - s golim korijenom i bez zemlje, te u teglama. Sadnja će ovisit o tome za koji ste se oblik odlučili. Tako ruže s golim korijenom morate saditi između studenog i ožujka, dok ove druge možete presaditi u zemlju u bilo koje doba godine.

Ipak, mnogi smatraju kako je najbolja upravo sadnja s golim korijenom i to u zimi ili u rano proljeće, kako bi se ružama pružio najbolji mogući početak. Dobro je znati i da ruže morate saditi na dan kada zemlja nije smrznuta, a prije same sadnje potopite korijenje u kantu vode i neka tako odstoje barem sat vremena.

Ako ste se odlučili presaditi ruže iz tegle, to možete napraviti u bilo koje doba godine, no najbolje je ipak tijekom sezone mirovanja, odnosno kada nisu u cvatu. To će omogućiti da se korijenje uhvati, zahvaljujući čemu će i cvjetovi biti bogatiji i ljepši, a sama biljka biti će puno otpornija na štetočine, ali i razne bolesti. To bi zapravo značilo da je najbolje posaditi ih u kasnu jesen, zimu ili rano proljeće.

Ukoliko to prolongirate na sredinu proljeća ili ljeto, nećete postići željeni efekt, budući da u to doba ruže već započinju svoju novu sezonu rasta, odnosno nalaze se u punom cvatu. Ono što stručnjaci za sadnju tvrde, a i mnogi se toga pridržavaju, za sadnju treba izbjegavati mjesec travanj i sve odgoditi za svibanj, jer ruže tada imaju ograničen korijenski sustav.

Korijenje u travnju nije dovoljno razvijeno da bi zadržalo kompost na okupu, pa kada ju se izvadi iz tegle, kompost otpada i lomi krhko korijenje.

Ako vas muči koje ruže posaditi, one golog korijena ili iz tegle, probat ćemo vam pomoći i u toj nedoumici. Ruže golog korijena puno će brže uspostaviti snažan korijenski sustav, a sadnja tijekom zime ili ranog proljeća omogućiti će ruži da ojača prije travnja. One isto tako zahtijevaju i manje zalijevanja. Dobro ih je saditi u drenirano tlo bogato organskim tvarima.

Znajte da ruže vole osunčani položaj, ali isto će im tako dobro doći sjena, samo u popodnevnim satima, jer u suprotnom, ako ih posadite na sjenovitom području, veća je vjerojatnost da će ih napasti štetnici i oblesti. Prihranjuju se dva puta godišnje - u proljeće nakon rezidbe, a potom i krajem glavne cvatnje, što je negdje krajem lipnja, a sve kako bi prikupile hranjivost za stvaranje novih pupova, koji bi se trebali otvoriti do kolovoza. Na samom kraju ljeta prestaje se s gnojidbom i čestim zalijevanjem, a sve kako bi se biljka pripremila za zimu i preživjela mraz.

Rupa za sadnju mora biti dovoljno duboka i široka da primi korijenje biljke, a tlo dobro drenirano. Prije negoli ih položite, dodajte u rupu obilno komposta i ostalih organskih tvari, a kada zatrpavate, dodajte i gnojivo s usporenim otpuštanjem.