USUSRET PROLJEĆU

Vrijeme je za poslove u vrtu: Evo koje se povrće, voće i cvijeće sadi u ožujku

03.03.2022 u 14:42

Bionic
Reading

S prvim dašcima proljeća na horizontu, vrtlarska rutina postupno će se ubrzati dok biljke i cvijeće počinju oživljavati. Kako dani postaju sve duži u vrtu je potrebno puno toga učiniti, uključujući sadnju

Razmislite o tome što i gdje želite posaditi u sklopu svojih vrtnih ideja i počnite stvarati viziju kako želite da vaš vrt izgleda narednih mjeseci.

Početak ožujka predstavlja idealno vrijeme za sadnju pojedinih vrsta povrća koje su u stanju izdržati nekoliko mraznih dana.

Rajčice

Počnite sa sadnjom rajčica u grijanom stakleniku ili se poslužite sunčanom prozorskom daskom, a zatim ih posadite u zemlju kada prođe sva opasnost od mraza.

Sjetva u rano proljeće rezultirat će ukusnijim ljetnim urodom i ako dobijete puno svjetla i topline, deseterostruko će vam se odužiti.

Prokulice

Prokulice zahtijevaju malo planiranja unaprijed jer je ovom spororastućem povrću potrebno i do 35 tjedana da bude spremno za berbu, tako da je definitivno na popisu onoga što treba posaditi u ožujku.

Prokulicama ne smeta hladno vrijeme, štoviše, najbolje sazrijevaju na hladnom, pa čak i po laganom mrazu prema riječima vrtlara.

Voće koje se sadi u ožujku

Ožujak je posljednja prilika za sadnju mnogih golih voćaka, kao i vrijeme za sjetvu ili sadnju mnogih sorti bobičastog voća.

Jagode

Uzgajate li jagode iz sjemenki, posijete li ih u rano proljeće nikako nećete pogriješiti,

Jagode neće dati plod u prvoj godini kada se uzgajaju iz sjemena, pa su više dugoročni izbor za povrtnjak. Međutim, možete zasaditi i sadnice kupljene u rasadnicima čim postanu dostupne, a one će uroditi plodovima već u prvoj godini sadnje.

Zahtijevaju dobro drenirano tlo i najmanje 6 do 8 sati sunčeve svjetlosti dnevno, a mogu se uzgajati i u posudama.

Ove izdržljive biljke zimi miruju, ali ako živite u hladnijoj klimi, možda će ih trebati zaštititi ako značajnije padne temperatura.

Maline

Malina daje plodove najboljeg okusa kada se sadi u rano proljeće. Grmovi se kupuju u sezoni mirovanja, pa je ožujak posljednja prilika da ih posadite.

Iako ove bobice prepune antioksidansa povezujemo s toplim, sunčanim danima, kada je riječ o uzgoju maline, one zapravo uspijevaju u hladnim uvjetima.

Mogu biti sklone truleži korijena, pa ih posadite u dobro drenirano tlo, kao što su uzdignute gredice s plodnim tlom. Dobro ih zalijevajte u sušnim periodima, ali pazite da ne pretjerate jer ne vole natopljeno tlo.

Kruške

Kruške su još jedan izvrstan izbor za sadnju u ožujku, a zapravo je ovo posljednji mjesec njihovog razdoblja mirovanja.

Neke sadnice kruške mogu izgledati zapanjujuće posađene uz osunčani vrtni zid i stvoriti privlačnu pozadinu. Okomito uzgajanje također je idealan način da maksimalno iskoristite raspoloživi prostor za uzgoj ili za male vrtove ili dvorišta gdje je prostor itekako bitan.

Kruška najbolje uspijeva na vlažnom, dobro dreniranom tlu s puno sunčeve svjetlosti ili u djelomičnoj sjeni.

Cvijeće u ožujku

Ožujak je idealno vrijeme za sijanje cvijeća. Mnoge izdržljive jednogodišnje biljke mogu se raspršiti izravno na otvorenom, dok druge treba posijati i držati i držati pod pokrovom.

Ljekoviti neven (Calendula officinalis)

Ova biljka prepoznatljivih, narančastih cvjetova jedna je od najbržih i najjednostavnijih biljaka za uzgoj iz sjemena.

Posijte ove izdržljive jednogodišnje biljke pod pokrovom sada kako bi ih posadili u vrt u svibnju. Vole biti na suncu i cvjetaju od lipnja do kolovoza. Ovo cvijeće možete uzgajati i u tegli.

Različak (Centaurea cyanus)

Jednogodišnji različak ima lijepe cvjetove u nijansama plave. Možete ga sijati pod pokrovom sada ili izravno u vrt kako biste u njegovom cvatu uživali u lipnju, srpnju i kolovozu. Ova vrsta cvijeća dobro raste na prosječnom, dobro dreniranim tlu s puno sunčeve svjetlosti ili u polusjeni.

Kela (Ammi visnaga)

Ammi visnaga je nešto zdepastiji oblik ove biljke s gustim, ali nježnim bijelim i zelenim kupolastim cvjetovima.

Potrebno ju je izravno posaditi u vrt u rano proljeće za cvatnju od lipnja pa sve do rujna. Presadite sadnice na razmaku od 30 centimetara u bogato plodno tlo i redovito zalijevajte dok se u potpunosti ne prime.