važno je znati

S jajima treba oprezno, a ovo su neke od najvažnijih uputa kako čuvati ovu kvarljivu namirnicu

  • Autor: M.D.
  • Zadnja izmjena 16.08.2022 14:04
  • Objavljeno 16.08.2022 u 14:04
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Debby Lewis-Harrison / ImageSource / Profimedia

Jaja su svestrana namirnica i bitan sastojak brojnih omiljenih recepata, od doručka do finih kolača. No, koliko god bila nezamjenjiva prilikom kuhanja, važno je imati na umu da su jaja kvarljiva hrana poput sirovog mesa i ribe te da njima treba pažljivo rukovati i čuvati ih

Kada je riječ o jajima i njihovom korištenju u svakodnevnoj kuhinji, važno je s njima pravilno postupati i čuvati ih. Ispravno hlađenje, kuhanje i rukovanje trebali bi spriječiti većinu problema sa sigurnošću jaja. Ovo su neke od najvažnijih činjenica koje je dobro znati, posebice u sezoni još uvijek visokih temperatura.

Je li sigurno ostaviti jaja vani preko noći?

Iako bi vam vaša baka mogla reći da su se jaja pohranjivala na pultu kad je ona bila dijete, to danas može bit riskantan potez. Naime, u nekim slučajevima jaja koja se prodaju u trgovinama prethodno prolaze kroz proces pranja koji skida prirodni omotač koji blokira ulazak bakterija. 'Ne ostavljajte kvarljivu hranu - uključujući sirova ili kuhana jaja - izvan hladnjaka dulje od dva sata prije konzumacije', savjetuje Argyris Magoulas, stručnjakinja za tehničke informacije u Službi za sigurnost hrane i inspekciju USDA.

Jaja je najsigurnije čuvati u hladnjaku

Jaja je najsigurnije čuvati u hladnjaku

Izvor: Profimedia / Autor: BRETT STEVENS / ImageSource / Profimedia

Iako kuhanje ubija patogene koji mogu proći kroz porozne ljuske jaja, otrovni nusproizvodi njihovog rasta mogu preživjeti vrućinu i uzrokovati bolest. Čak i ako su jaja ostavljena preko noći u hladnoj kuhinji, stručnjaci kažu ih tada nije dobro koristit, piše marthastewart.com.

Gdje je u hladnjaku najbolje držati jaja?

Služba za sigurnost hrane i inspekciju USDA preporučuje čuvanje jaja u kutiji u kojoj su kupljena i držanje jaja u najhladnijem dijelu hladnjaka. Obično su to donje police i stražnji dio hladnjaka. Iako hladnjak u vratima često ima dio namijenjen odlaganju jaja, dobro je znajte da su vrata topliji dio hladnjaka i zbog nisu optimalno mjesto za odlaganje jaja.

Prije kupovine jaja dobro provjerite da nisu napuknuta

Prije kupovine jaja dobro provjerite da nisu napuknuta

Izvor: Profimedia / Autor: - / Wavebreak / Profimedia

Jesu li jaja s napuklom ljuskom sigurna za konzumaciju?

Provjeriti stanje jaja u kutiji prije kupovine je dobra ideja. Naime, u jaja s napuknutom ljuskom bakterije vrlo lako mogu ući. Stoga svakako izbjegavajte kupovinu napuknutih jaja. Ako jaja pak puknu tijekom vožnje kući iz trgovine, razbijte ih u čistu posudu, dobro poklopite i stavite u hladnjak. Imajte na umu kako ih treba pojesti u roku od dva dana, a prije konzumacije dobro skuhati.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!