top trikovi

Curi vam voda iz hladnjaka? Ovo su mogući razlozi, ali i načini kako da to popravite

02.08.2022 u 12:57

Bionic
Reading

Pitate se zašto iz vašeg frižidera curi voda? Ovaj čest i neugodan problem, može uništiti hranu, čini dno hladnjaka i pojedinačne police prljavim i ljigavim, a uz sve to nije dobro ni po pitanju higijene. Srećom, ovaj problem, uz nekoliko stručnih savjeta, lako je riješiti

Iako zbog vode koja curi iz hladnjaka, mnogi posumnjaju na neispravan uređaj. No, vrlo je vjerojatnije da je uzrok nakupljanju vode u hladnjaku začepljen odvod za odmrzavanje ili dovoda vode. Međutim, postoji i nekoliko drugih razloga.

Stoga, ako ste primijetili da voda kapa na dno nakon čišćenja hladnjaka ili se skuplja ispod njega, evo uzroka i jednostavnih rješenja, korak po korak.

Odvod za odmrzavanje je blokiran

Začepljen odvod za odmrzavanje najvjerojatniji je uzrok curenja vode iz hladnjaka. Vjerojatno je blokiran ostacima hrane, što zatim uzrokuje nakupljanje vode koja se zatim pretvara u led. ime se sprječava istjecanje kondenzacije iz hladnjaka; umjesto toga skuplja se na dnu hladnjaka ili na policama, natapajući i uništavajući hranu pohranjenu na njima.

Kako biste spriječili stvaranje vode unutar uređaja, često čistite odvodni otvor. Možete ga očistiti mekom slamčicom ili sredstvom za čišćenje cijevi. Ako ovo ne uspije, možete pokušati isprati odvod hladnjaka toplom vodom uz pomoću pipete. Ako ni to ne uspije, možda ćete morati izvući hladnjak od zida, pronaći odvodnu cijev za odmrzavanje i očistiti sigurnosni gumeni ventil koji bi mogao biti mjesto gdje je nastala blokada.

Začepljen je dovod vode

Ako se ispod hladnjaka stvaraju vodene lokve ili ako ledomat ne radi ispravno, vjerojatno je začepljen dovod vode koji će biti potrebno brzo popraviti. Kako zaleđenu dovodnu vodu, isključite hladnjak i zatim provjerite je li ventil zatvoren bez ikakvih bez curenja ili savijanja. Ovaj se ventil najčešće nalazi ispod sudopera ili iza hladnjaka. Vrlo često, led će biti odgovoran za nastalu blokadu, tako da će hladnjak morati ostati isključen dva sata dok se ne odmrzne. U slučaju puknuća na dovodnom vodu, jeftino ga je zamijeniti novim i lako ga je ponovno postaviti.

Boce ili tetrapak nisu dobro zatvoreni

Zvuči jednostavno, ali prije svega provjerite jesu li sve posude s tekućinama u hladnjaku dobro zatvorene. Vrlo često uzrok curenja bude ne zatvorena boca nekog napitka ili mlijeko iz tetrapaka.

Hladnjak ne stoji ravno

Hladnjaci se obično postavljaju s blago podignutim prednjim dijelom; to omogućuje neometan protok rashladne tekućine, što znači da se ne nakuplja kondenzacija i naknadne lokve ispod hladnjaka. Međutim, ako je vaš hladnjak neispravan, osobito ako je nagnut prema naprijed, vjerojatno se nakuplja kondenzacija i uzrokuje curenje vode iz hladnjaka.

Stoga nije loša ideja još jednom provjeriti je li vaš hladnjak na ravnoj površini. Ako je, onda se možda brtva na vratima ne zatvara pravilno i kondenzirana voda neće otjecati niz odvodni otvor. Stoga provjerite jesu li noge hladnjaka ispravno podešene – ako su jesu, kad ostavite vrata odškrinuta, trebala bi se polako se zatvori sama od sebe.

Vrata hladnjaka su bila ostavljena otvorena ili je brtva na njima neispravna

Ako iz hladnjaka curi voda, a on ne hladi dovoljno, moguće je da se vrata ne zatvaraju pravilno zbog nakupljanja leda. U ovom slučaju ispraznite hladnjak i temeljito odmrznite hladnjak. Inače, odmrzavanje hladnjaka preporučljivo je napraviti svakih šest mjeseci kako bi se osiguralo da hladnjak radi što učinkovitije.

Uzrok curenja mogla bi biti istrošena brtva, što znači da vrata hladnjaka nikada nisu dobro zatvorena. U tom slučaju bit će potrebna nova brtva koju ćete morati nabaviti od proizvođača hladnjaka. No prije toga, nije loša ideja očistiti gumu na vratima jer često nečistoća onemogućuje dobro zatvaranje.

Ako ste provjerili odvodni otvor, dovod vode, boce s poklopcima, brtvu na vratima i položaj hladnjaka, možda je vrijeme da pozovete stručnjake. U tom slučaju najbolje je prvo kontaktirati proizvođača.