DESET BLAGA ANTIKE

'Ruševine' koje morate posjetiti

  • Autor: A. M.
  • Zadnja izmjena 28.08.2009 11:30
  • Objavljeno 28.08.2009 u 10:00
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Posjeti drevnim 'ruševinama' poput Partenona ili Koloseuma za mnoge su glavni razlog putovanja na kojima žele upiti dah prošlih vremena i opipati stvaralaštvo naših predaka. No tako romantična i tajanstvena mjesta često su meta rijeka turista koji mogu umanjiti doživljaj pa pravi ljubitelji antike trebaju razmisliti o 'novim', manje razvikanim lokacijama

Na primjer, jeste li znali da je antički amfiteatar u tuniskom El Jemu, iako manji od slavnog rimskog rođaka, najočuvaniji na svijetu, ili da su najljepši grčki hramovi zapravo na Siciliji.

Magazin Forbes sastavio je popis od deset najboljih 'ruševina' ili dragulja drevnog svijeta koje bismo svakako trebali posjetiti.

Delfi, Grčka
Iako je teško oštećeni Partenon puno prepoznatljiviji, nekoliko arheoloških ostataka podsjeća na to da su duhovno središte starih Grka zapravo bili Delfi - proročište u koje su čak i vladari morali dolaziti po dvosmislene pitijske odgovore. I dalje se vide ostaci bedema oko kompleksa hramova, svetišta, teatra, riznice i vijećnice, dok u bivšem Ateninu svetištu još stoje tri od nekada dvadeset ukrašenih dorskih stupova.

forbes.com

forbes.com

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Tuniski El Jem najočuvaniji je amfiteatar na svijetu
Vila Jovis, Italija
Iako je otok Capri u Napuljskom zaljevu jedno od najpopularnijih turističkih odredišta u Italiji, ne odluče se mnogi na strmi uspon do ostataka ove rimske vile. Sagradio ju je car Tiberije na mjestu s kojeg se pruža predivan pogled na planine i more.

Kurion, Cipar

Nezaboravan pogled na mediteranske obale zajamčen je i s ruševina drevnog Kuriona na sjevernoj obali Cipra. Grad su još u 16. stoljeću prije Krista izgradili Feničani, a danas je na njegovom mjestu poznat arheološki park. Amfiteatar iz grčkog razdoblja još uvijek se može koristiti, a izvrsno su očuvani i mozaici u rimskim kupkama. Razgledati se mogu i ostaci ranokršćanske bazilike. Obronci Kuriona popularni su i među paraglajderima.

El Jem, Tunis
Jedan od najbolje očuvanih arheoloških spomenika i najvećih 'čitavih' amfiteatara na svijetu sagrađen je 238. godine po uzoru na rimski megastadion Koloseum. Premda nešto manji, ovaj je amfiteatar mogao primiti 35 tisuća gledatelja, a bio je poznat po spektakularnim borbama gladijatora i utrkama kola.

Afejin hram, Grčka
Otok Egina u Saronskom zaljevu skriva ostatke svetišta posvećenog božici Afeji, sagrađenog oko 500 godina prije Krista. Iako su skulpture odavno razgrabljene po svjetskim muzejima kolonade, kao najveća vrijednost, nadmašuju Partenon. Za dojam je presudan i okoliš - u miru izoliranih otočkih planina posjetitelj zaista može zamisliti da je u antičkom vremenu.

forbes.com

forbes.com

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal


Leptis Magna - biser rimskog carstva
Aspendos, Turska
U potrazi za antičkim spomenicima ne smije se zaobići Turska koju je prije Rimljana helenističkom krugu priključio Aleksandar Makedonski. Iz rimskog razdoblja najpoznatiji je amfiteatar u Aspendosu sagrađen po nacrtima slavnog arhitekta Zenona u drugom stoljeću. Popularno zabavište nisu napustili ni Turci koji su u njemu organizirali borbe deva.

Afrodisias, Turska
Drevni grad s velikim hramom posvećenom božici ljubavi Afroditi turističke grupe ne posjećuju često. Do hrama se najlakše dolazi taksijem iz grada Pamukkale, a da ste na pravome mjestu, shvatit ćete kad usred krajolika ugledate mramorne stupove, lukove i ukrase. Posebno su impresivna monumentalna vrata u ovom nekada važnom rimskom središtu.

Leptis Magna, Libija
Biserom rimskog carstva s impresivnim zgradama, tržnicom i lukom, nazivao se i grad Leptis Magna na libijskoj obali istočno od Tripolija. Grad su utemeljili još Feničani, a u rimske je ruke pao nakon Punskih ratova. Budući da je sagrađen na pjeskovitom tlu, velik dio grada je sačuvan, a osim po iskopinama i predivnoj obali, Leptis Magna poznat je i kao rodni grad okrutnog cara i reformatora Septimija Severa.

forbes.com

forbes.com

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Dolina hramova
Baalbek, Libanon
U dolini nedaleko od grada Baalbeka nalazi se jedno od najvećih graditeljskih dostignuća starog svijeta – veličanstveni Jupiterov hram, najveći koji su Rimljani ikada sagradili. Svetim mjestom Baalbek se smatrao još od vremena Kananaca i Feničana, a u Bibliji se spominje kao grad koji je obnovio kralj Solomon.

Agrigento, Italija
U vrijeme grčke kolonizacije Sredozemlja, Sicilija je bila centar i žitnica cijele Magna Graecie pa ne čudi da su na njoj neki od najljepših hramova tog vremena. Kompleks od sedam hramova pod zaštitom je UNESCO-a, a Konkordijin hram poznat je kao najočuvaniji jer je kasnije pretvoren u kršćansku crkvu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi