PRAKTIČNO I JEDNOSTAVNO

Riješite se nereda: Malim trikovima do urednije kuhinje

10.06.2023 u 19:24

Bionic
Reading

Održavanje kuhinje čistom nije nimalo lak zadatak, no stručnjaci za uređenje donose nekoliko efikasnih rješenja koja će proces uvođenja reda u ovu prostoriju učiniti znatno lakšim

Reorganizacija bilo koje prostorije zahtijeva dobar plan kako biste bili sigurni da ćete dobiti željenu praktičnost i estetiku, a to posebno vrijedi za pospremanje kuhinje. U ovoj prostoriji provodimo često i najviše vremena pa je bitno da je održavamo preglednom, urednom i ugodnom za boravljenje.

No baš zato što u njoj toliko boravimo, kuhinju je iznimno zahtjevno održavati jer zahtijeva našu konstantnu pozornost kako ne bi završila pretrpana raznim stvarima koje smo navikli odlagati na njene radne površine.

Također, tu su ormarići, ladice i hladnjak koje redovito vrijedi prekontrolirati i posložiti kako bi se u njima nalazili isključivo predmeti koje uistinu koristimo i koje želimo imati nadohvat ruke.

U vođenju brige o urednosti kuhinje bitno može pomoći trik kojim se koriste kuhari u restoranima. Riječ je o podjeli prostora u pet zona koje pružaju jasnu strukturu za organizaciju, a radi se o prostoru za kuhanje, pranje namirnica i suđa, pripremu jela, odlaganje stvari i namirnica.

Poznavanje zona svoje kuhinje pomaže u snalaženju i sprječava odlaganje na 'pogrešna' mjesta, a eksperti za uređenje doma donose još nekoliko praktičnih savjeta koji pomažu u njenom održavanju urednom i čistom.

Praktičnost na prvom mjestu

Jedna od najvećih pogrešaka koja se događa u reorganizaciji ormarića, ladica i hladnjaka jest zanemarivanje faktora praktičnosti. Drugim riječima, stvari koje najčešće koristite moraju se naći nadohvat ruke, inače postoje velike šanse da će to područje vrlo brzo ponovno biti neuredno.

Čak i ako estetski ima više smisla neke predmete staviti na prednji dio, imajte na umu da ćete si znatno olakšati život ako ono što svakodnevno koristite stavite tamo gdje to možete pronaći i zatvorenih očiju.

Pripazite na pohranu hrane

Kada se uhvatite pospremanja kuhinje, jedna od stvari koje vrijedi upamtiti je odvajanje vremena za provjeru roka valjanosti i kvalitete pohrane hrane.

Primjerice, provjerite jesu li svi začini u potpunosti zatvoreni kako ne bi izgubili aromu, kao i kutije u kojima držite jaja, koja se brže kvare izložena zraku. Provjerite i pakiranja žitarica, grickalica, riže, tjestenine i sl. jer se lako mogu prosuti i tako stvoriti dodatan nered.

Također, kako biste imali red u hladnjaku, pomaže svakoj polici dodijeliti određenu temu pa tako na jednoj možete držati mliječne proizvode, na drugoj namaze i proizvode od mesa, na trećoj povrće i sl.

Ne čuvajte stvari koje ne koristite

Pravilna pohrane namirnica prvi je zadatak u procesu reorganizacije kuhinje, a onda na red dolazi mnogobrojna oprema, od otvarača preko pribora za jelo do brojnih sitnica za koje često nismo u potpunosti sigurni za što služe.

Za početak, primijetite koje predmete imate u većoj količini nego što je to potrebno. Treba li vam stvarno sedam kuhača, pet otvarača i tri cjedila? Promislite o svakom predmetu i riješite se onih koji su suvišni.

Pohranite stvari koje nisu sezonske

Kutija s modlicama za božićne kolače, zdjela za novogodišnji party ili postolje za tortu koju koristite za rođendan - samo su neki od predmeta koje možete pohraniti negdje drugdje i napraviti si više mjesta za stvari koje redovito koristite.

Prilikom njihove pohrane, svakako označite kutiju u koju ćete pospremiti izvansezonske predmete kako biste ih lakše pronašli kad za to dođe vrijeme!

Obložite police i ladice

Stavljanje zaštitnog sloja na police i ladice učinkovito je rješenje koje štiti materijal kuhinje i olakšava njeno održavanje jer kada primijetite da su 'dale svoje', jednostavno ih možete zamijeniti novima bez puno čišćenja i poteškoća s održavanjem.

Iznimka su ladice u kojima držite pribor za jelo jer stručnjaci ističu da je apsolutni must-have u kuhinji kutija s odvojenim prostorom za pojedinu vrstu pribora.

Kuhinjskim pomagalima nije mjesto na radnoj plohi

Jedan od najvećih trendova u uređenju doma prošle godine bila je pojava otvorenih polica u kuhinjama. One su zamijenile klasične kabinete te su pružile osjećaj prostranosti i praktičnosti.

U skladu s time, stiže savjet eksperata za uređenje doma koji tvrde da biste kuhinjska pomagala trebali držati izložene upravo na takvim površinama, umjesto na radnoj plohi, koju zagušuju i ometaju funkcioniranje u kuhinji.

Ako vaša kuhinja ne sadrži otvorene police te nemate prostor za njihovu ugradnju, pomagala koja često koristite možete držati iznad frižidera ili u kutu koji najmanje koristite, dok ona koja se rijetko nađu u upotrebi možete odložiti u daljnjem kutu ormara.