brzo i fino

Recept koji ćete sigurno praviti više puta: Zdrave palačinke koje uspijevaju baš svaki put

16.08.2021 u 11:18

Bionic
Reading

Palačinke su s razlogom mnogima omiljeni desert. S pekmezom, čokoladnim namazom, svježim voćem, šećerom ili pak prazne – nije važno jer ih obožavamo u svim oblicima. A ovu zdraviju varijantu s heljdom svakako vrijedi isprobati. Okus bi vam se lako mogao toliko svidjeti da ćete ih peći češće nego one klasične

Smjesa za palačinke od heljde gotova je u tren oka, a peku se i okreću znano lakše od klasičnih palačinki. Osim toga, ove palačinke su znatno hranjivije i nutritivno bogatije, osvajaju orašastim okusom zahvaljujući heljdinom brašnu, a šećer je zamijenjen javorovim sirupom.

Potrebni sastojci:

  • 130 g sirove heljdine krupice ili heljdinog brašna
  • 6 jaja
  • 300 ml bademovog mlijeka
  • 30 ml javorovog sirupa
  • 10 ml ekstrakta vanilije
  • 1 čajna žličica mljevenog cimeta
  • ½ žličice soli
  • Malo ulja

Postupak:

Zrnca heljde stavite u blender, postavite na veliku brzinu te meljite dok ne dobije fino brašno.

Dodajte preostale sastojke i miksajte dok smjesa ne postane glatka. Ako koristite heljdino brašno, jednostavno pomiješajte sve sastojke.

Tavicu s dnom koji se ne lijepi zagrijte na srednje jakoj vatri. Dodajte malo ulja, zagrijte, a zatim dodajte otprilike 60 ml smjese na tavicu. Tavicu okrećite kružnim pokretima tako da se smjesta tanko rasporedi po cijeloj tavici.

Pecite jednu do dvije minute s jedne strane dok palačinka ne očvrsne, zatim je okrenite i pecite još pola minute s druge strane.

Pečene palačinke slažite na plitki tanjur te ih poslužite s nadjevom po želji.